3D-printing verlegt de grenzen van de geneeskunde - VivaGezond

3D-printing verlegt de grenzen van de geneeskunde

Een heup, een wervel… en morgen misschien een lever maken. 3D-printers gaan een mooie toekomst tegemoet in de medische wereld.

Printen van weefsels of organen?

Steeds meer wetenschappers zijn geïnteresseerd in bioprinting omdat deze nieuwe technologie een antwoord kan bieden op zeer belangrijke medische en maatschappelijke behoeften door het aanmaken van menselijke weefsels op maat. De eerste experimenten met het printen van cellen werden tien jaar geleden gedaan en intussen zijn de technologieën sterk geëvolueerd. Iets levends printen is geen sciencefiction meer. Vandaag kan men menselijke stamcellen of andere biologische weefselonderdelen printen met een micrometische resolutie die het celvormingsproces beheerst. Internationale onderzoeken richten zich momenteel nog vooral op praktische toepassingen op de huid of het botweefsel.

Bio-geprinte weefsels zullen het ook mogelijk maken om de doeltreffendheid van nieuwe geneesmiddelen of de toxiciteit van bepaalde bestanddelen te testen of zelfs de ontwikkeling van ziekten te bestuderen. Sommige wetenschappers willen bijvoorbeeld de tumoren van patiënten namaken met hun eigen kankercellen om eerst verschillende therapieën op te testen en dan de meest doeltreffende toe te dienen.

Van weefsels tot organen

Kan men een nier of een hart printen om het zieke orgaan te vervangen? Zal deze technologie op een dag de implantaties vervangen? Dit is nog toekomstmuziek. Organen zijn complexe weefsels die een groot aantal cellen bevatten van uiteenlopende aard en met verschillende functies. En er vinden tal van interacties plaats tussen deze cellen. Bovendien moet men ook nog in staat zijn om de bloedvaten te maken die deze organen doorbloeden en de zenuwen die ze doen functioneren. Deze cellen moeten met elkaar kunnen communiceren en zichzelf kunnen organiseren. Dit is een cruciale, zeer langzame stap.

Beter opereren

De cardiologie maakt gebruik van 3D printing voor zeer uiteenlopende gevallen door een reproductie te maken van het hart met afwijkingen dat behandeld moet worden. Zo heeft een team chirurgen in het ziekenhuis van Louisville in de Verenigde Staten onlangs bijvoorbeeld een reproductie gemaakt van het misvormde hart van een baby van 14 maanden. Objectief voor de chirurgen: eerst oefenen op een model vooraleer het kind te opereren.

IVF: beter geselecteerde embryo’s

Op basis van foto’s van menselijke embryo’s ontstaan door in vitro fertilisatie (IVF) gemaakt door de microscoop, maakt een 3D printer een kopie die de vorm aanneemt van een appel. Dit biedt clinici de mogelijkheid om de embryo’s vanuit alle hoeken te observeren om tot slot de meest levensvatbare eruit te kiezen voor implantatie. Deze nieuwe technologie zou de slaagkansen van IVF moeten verhogen.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone