7 tips in geval van urticaria - VivaGezond

7 tips in geval van urticaria

This post is also available in: Frans

Hevige jeuk, rode plekken op de huid: urticaria is één van de meest frequente huidziekten, die bij maar liefst 15 tot 20% van de bevolking voorkomt. Wat te doen in geval van urticaria?

Wat is urticaria?

We kunnen deze huidziekte definiëren als plaatselijke of veralgemeende huiduitslag met plekken van variabele grootte, die vergelijkbaar zijn met de vlekken veroorzaakt door brandnetels. Deze verdikte plekken zijn rood of roze, afgerond en goed afgebakend. Ook typisch voor urticarialetsels zijn de jeuk en het feit dat de plekken zich uur na uur verplaatsen. Een urticariaplek evolueert doorgaans over enkele uren en vormt cirkels of slingerende patronen.

we onderscheiden 2 soorten urticaria:

  • Acute urticaria is een plots verschijnende en snel verdwijnende huiduitslag, die optreedt in één of meerdere opstoten en verschillende dagen na elkaar opnieuw kan verschijnen. Als het gaat om gewone en niet-allergische urticaria, verdwijnt de uitslag spontaan of met een behandeling.
  • Als de opstoten bijna dagelijks optreden, spreken we van chronische urticaria. Een ziekte die ongeveer 1% van de bevolking treft. Vrouwen van 30-40 jaar hebben er het vaakst last van. Zonder behandeling kan chronische urticaria jaren duren voordat de aandoening vanzelf afneemt. Het hoeft niet te worden gezegd dat de jeuk aanleiding kan geven tot slapeloosheid, irritatie en vermoeidheid.

Praktische tips in geval van urticaria

  • Vermijd het gebruik van aspirine of niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen: geef de voorkeur aan paracetamol in geval van matige pijn.
  • Beperk de temperatuur en de kracht van de waterstraal in de douche en vermijd andere warmtebronnen die niet echt noodzakelijk zijn (bv. sauna’s, …)
  • Vermijd het gebruik van te sterk reinigende, ontvettende zeep en vermijd een droge huid – die verergert de jeuk.
  • Een bad of douche moet u nemen in lauw water en mag niet langer dan 5 à 10 minuten duren. Spoel de huid zorgvuldig en dep ze dan droog (niet wrijven).
  • Vermijd irriterende kledij in wol, onderkleding in synthetische stoffen of gekleurd ondergoed. Kies voor wit ondergoed in katoen (of in zijde) en voor ruim zittende kleren die u gemakkelijk kunt losknopen.
  • Vermijd de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met kleurstoffen en/of bewaarmiddelen (bron van recidiverende urticaria), vooral snoepjes en kauwgom.
  • Volg de behandeling die uw arts u heeft voorgeschreven!

 

Uit het artikel “Als de huid jeukt…” van “De Patiëntenkrant” Nr. 29

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone