Acne, een huidziekte in vier fasen... - VivaGezond

Acne, een huidziekte in vier fasen…

This post is also available in: Frans

Acne is een dermatose ter hoogte van de haarzakjes van het gezicht, de schouders en de borst. Vooral adolescenten tussen 12 en 18 jaar lijden aan acne. Meisjes krijgen hun eerste letsels meestal rond de leeftijd van 12-13 jaar, jongens iets later. Zelfs zonder behandeling evolueert de aandoening vrij gunstig. In 90% van de gevallen is acne genezen tegen de leeftijd van 18-20 jaar.

Ze ontwikkelt zich in vier fasen:

  • hyperseborrhee of overmatige talkafscheiding;
  • hyperkeratinisatie: toename van de dode huidcellen waardoor het talgkanaal verstopt en er mee-eters of zwarte puntjes worden gevormd;
  • ontwikkeling van een bacterie die de ontsteking veroorzaakt (Propionibacter acnes);
  • vorming van ontstekingsletsels.

De oorsprong van een acnepuistje ligt in een talgklier die talg produceert. Als deze klier te veel vette substantie gaat produceren, raakt ze verstopt en vermenigvuldigen de bacteriën zich binnenin de klier. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel: irritatie, infectie, ontsteking.

Waar ligt de schuld?

De meeste acnepatiënten hebben geen last van hormonale stoornissen. De oorzaak ligt waarschijnlijk in een afwijkende gevoeligheid van de androgeenreceptoren van de huid.

Wel konden een aantal factoren worden geïdentificeerd die de aandoening bevorderen: hormoonschommelingen, stress, familiale antecedenten bij de ouders of de broers en zussen. Een andere steeds vaker voorkomende oorzaak van acne zijn geneesmiddelen (hormoontherapie, sommige vitamines in hoge dosissen, immunomodulatoren,…).

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone