Acne? Naar de dokter! - VivaGezond

Acne? Naar de dokter!

Acne is de belangrijkste reden waarom mensen een dermatoloog raadplegen. Bij adolescenten kunnen acneletsels een grote psychologische weerslag hebben die niet altijd in verhouding staat tot de klinische ernst van de aandoening. 

Ook volwassen vrouwen gaan met acneproblemen best te rade bij een arts. Acne wordt immers beschouwd als een chronische aandoening die eerst een aanvalsbehandeling en vervolgens een onderhoudsbehandeling vereist. Hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe kleiner de kans op littekens.

Welke behandeling voor welke acne?

De behandelingen worden gekozen volgens de ernst van de huidaantasting. Lichte tot matige acne, met retentionele of minder ernstige ontstekingsletsels, kan worden verholpen met topische geneesmiddelen, terwijl ernstigere acne, die gepaard gaat met tal van bultjes en puistjes, wordt behandeld met een combinatie van orale antibiotica en topische middelen.

De meeste behandelingen doen de symptomen verdwijnen, maar die kunnen terugkomen zodra de behandeling wordt stopgezet. Isotretinoïne, een orale, curatieve behandeling, is voorbehouden voor ernstige gevallen nadat de voornoemde behandelingen gefaald hebben. De patiënt moet dan ook zeer strikt worden opgevolgd. De behandelingsschema’s omvatten een schaal die de dermatoloog respecteert naargelang de evolutie van de aandoening. Als uw arts u een behandeling heeft voorgeschreven, moet u die nauwlettend volgen. Compliance is het sleutelwoord!

En de littekens?

Lichte littekens kunt u verwijderen met een peeling of met crèmes die fruitzuren bevatten.

Diepere littekens of ijspriemlittekens kunnen worden verholpen met dermabrasie. Een intensieve peeling of een laserbehandeling maken ze vlakker. De jongste jaren zijn acnebehandelingen op basis van licht zeer in trek. De technieken zijn gevarieerd: er wordt gebruikgemaakt van verschillende soorten zichtbaar licht of bepaalde ‘pulsed dye lasers’ (PDL), met of zonder fotosensibiliserende stoffen. De efficiëntie van deze behandelingen kan worden verhoogd door ze te combineren met de klassieke acnebehandelingen.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone