Alcohol en zwangerschap: zero tolerance! - VivaGezond

Alcohol en zwangerschap: zero tolerance!

Een nieuwe Britse studie benadrukt nogmaals dat alcohol en zwangerschap geen goeie match zijn. Het drinken van alcohol gaat gepaard met risico’s op vroeggeboorte en misvormingen van het kind.

Volgens deze nieuwe studie, die werd geleid door onderzoekers van de universiteit in Leeds (Groot-Brittannië), verhoogt het drinken van alcohol (zelfs al is het maar een beetje) het risico op vroeggeboorte. Via het bloed van de moeder komt alcohol langs de placenta in het bloed van de foetus terecht. Eén glas alcohol, om het even welke drank, dat wordt genuttigd door een zwangere vrouw zorgt voor een even hoog alcoholpercentage in het bloed van de foetus.

De lever en de nieren van de baby zijn echter niet in staat om de alcohol af te breken! Negatieve effecten van alcohol hebben vooral gevolgen voor het centrale zenuwstelsel. Een tragere ontwikkeling, intellectuele deficits, leerstoornissen, hyperactiviteit, aandachts- of geheugenstoornissen, en de onmogelijkheid om woede te controleren zijn enkele van de belangrijkste gevolgen.

De huidige aanbeveling is om geen enkel glas alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. En wat nog beter is: geen alcohol meer te drinken vanaf het moment dat men wil zwanger worden!

Alcohol: de grote risco’s voor het kind!

  • Vroeggeboorte
  • Vertraging van de ontwikkeling van het kind
  • De ontwikkeling van psychische of gedragsstoornissen bij het kind: wat betreft leren, het geheugen, lezen, aandacht en gedrag
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone