Het berkenpollenseizoen is in opmars - VivaGezond

Het berkenpollenseizoen is in opmars

De concentraties berkenpollen gemeten in de lucht bevinden zich sinds dinsdag 28 maart sterk boven de drempel van 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) geeft dan ook het startschot van de kritische periode voor personen die allergisch zijn voor berkenpollen.

Het berkenpollenseizoen start meteen met het overschrijden van de drempelwaarde

Wanneer de concentratie aan berkenpollen de drempel van 80 korrels per kubieke meter lucht bereikt of overschrijdt, vertoont de overgrote meerderheid van de gesensibiliseerde personen volgende klinische symptomen:

  • Prikkeling of kriebeling, jeuk, rode en/of tranende ogen
  • Niesbuien, verstopte neus, verlies van reuk- en smaakzin, verstopte sinussen, loopneus en, in sommige gevallen, jeuk in de mond- en keelholte

“Het zachtere weer van de afgelopen dagen heeft de rijping van de mannelijke katjes lichtjes versnelt, wat resulteerde in een snelle verspreiding van de stuifmeelkorrels in de lucht”, zegt Nicolas Bruffaerts, pollenexpert van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). “Op dinsdag 28 maart hebben we te Brussel 270 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht ingezameld. De kritische drempel van 80 korrels per m3 lucht is duidelijk overschreden, maar we zijn nog ver van de piek van vorig jaar, met 1500 berkenstuifmeelkorrels per m3 lucht”, vervolgt hij.

De berk, kampioen van de allergene bomen

In België is de berk veruit de meest allergene boom. Hij produceert bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is. Sommige personen die gesensibiliseerd zijn voor berkenpollen kunnen ook symptomen van allergieën vertonen indien grote hoeveelheden stuifmeel van els en/of hazelaar in omloop zijn, zoals het geval was in februari. Voor deze personen zijn de ongemakken die de allergieën met zich meebrengen dus al langer begonnen.

Hoe kunnen niesbuien en andere ongemakken worden beperkt?

  • Volg de aanbevelingen en behandelingen die uw arts u voorschrijft
  • Vermijd inspanningen en activiteiten in de buitenlucht (sport, lichamelijke inspanningen)
  • Draag een bril om contact tussen de ogen en het allergeen te voorkomen
  • Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen om het allergeen zo goed mogelijk te verwijderen
  • Gebruik papieren zakdoeken en gooi ze na gebruik systematisch weg
  • Laat uw was liever niet buiten drogen
  • Houd vensters dicht als u in de auto zit
  • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be om op de hoogte te blijven over de evolutie van het pollenseizoen in België

Een verblijf aan de kust is aangeraden voor personen met een berkenpollenallergie omdat de lucht er over het algemeen minder berkenpollen bevat. Er is echter waakzaamheid geraden omdat een berkenpollenallergie vaak gepaard kan gaan met een voedselallergie voor bepaalde fruitsoorten zoals appelen, kersen, amandelen, hazelnoten, kiwi’s enz.

De behandelingen

1. Innemen van geneesmiddelen
Het innemen van geneesmiddelen (antihistaminica, corticosteroïden) vermindert de hooikoortssymptomen. Deze producten worden voorgeschreven door een arts. In samenspraak met uw arts kunnen ze zelfs preventief ingenomen worden.

2. Desensibilisatie
Deze behandeling is gebaseerd op de injectie van toenemende dosissen van het allergeen, zodat de patiënt op termijn minder heftig reageert op het allergeen. De behandeling is lang en moet uitgevoerd worden door een dokter.

Airallergy, het enige officiële netwerk voor de surveillance van pollen in België

Airallergy, het Belgisch netwerk voor de surveillance van pollen en schimmelsporen, is in 1974 opgericht. Sinds 1982 wordt het door het team Mycologie en Aerobiologie van het WIV gecoördineerd. Het netwerk biedt elke dag opnieuw betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht en helpt zo gezondheidswerkers een diagnose te stellen. Allergische personen kunnen hier ook informatie vinden over de hoogrisicoperiodes en -gebieden.

www.airallergy.be

Een mobiele applicatie ‘Airallergy’ voor smartphones (Android en iOS) zal binnenkort beschikbaar zijn!

Bron: WIV

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

RelatedPost