Allergische rhinitis: van deze tijd! - VivaGezond

Allergische rhinitis: van deze tijd!

This post is also available in: Frans

Voortdurend een verstopte neus, een salvo aan niesbuien, tranende ogen en een verstoorde slaap… Elk jaar vrezen mensen met een pollenallergie de komst van de lente.

Hypotheses en antwoorden

Het is een feit, de laatste 30 jaar neemt het aantal allergieën aanzienlijk toe. Vandaag lijdt 28% van de Belgische bevolking aan allergische rhinitis, 6 à 10% aan astma en 2 à 8% aan een voedingsallergie. Wiens fout? Ons afweersysteem dat reageert op onze veranderende omgeving, levenswijze en voeding.

Allergieën zijn vaak multifactorieel. Volgens de hygiëne hypothese zou onze omgeving te steriel zijn. Vanaf de geboorte zou het immuunsysteem van baby’s te weinig in contact komen met goede microben die het afweersysteem zouden versterken. Externe maar ook interne luchtvervuiling (chemische onderhoudsproducten, onvoldoende verluchting, roken…) zouden allergieën doen toenemen, vooral wat betreft de luchtwegen.

Een vervuiling die men ook vermoedt op ons bord. Er worden ook andere redenen aangehaald: vrouwen die na hun 30e nog kinderen krijgen (vooral wanneer het hun eerste kind is), andere eetgewoonten, vooral vroegtijdige diversificatie bij kinderen, maar ook het sedentaire leven. Het is geweten dat regelmatige lichaamsbeweging een beschermende factor is tegen allergische reacties, in het bijzonder tegen astma.

De lente is niet de enige risicoperiode

Pollen zijn een van de belangrijkste en bekendste oorzaken van allergische reacties. Van januari tot september vervoert de lucht die wij inademen in België stuifmeelkorrels van meer dan 40 verschillende plantensoorten. “In het begin van het pollenseizoen geven hazelaar, els, taxus en cipres hun stuifmeel vrij maar deze zijn weinig allergieverwekkend”, legt Lucie Hoebeke van de dienst Mycologie en Aerobiologie van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV-ISP) uit. “Hun aanwezigheid in de lucht is niet verontrustend en veroorzaakt weinig hinder”, vervolgt Lucie Hoebeke. “Om echt hinderlijk te zijn, moeten pollenkorrels niet enkel massaal in de lucht aanwezig zijn, maar ook allergieverwekkende stoffen bevatten”.

Het pollenseizoen kent ieder jaar een ander verloop. Meestal neemt tegen het einde van de maand maart de intensiteit van het pollenseizoen in België aanzienlijk toe, met de opkomst van het berkenstuifmeel. Berkenstuifmeel is zeer allergieverwekkend en in termen van hoeveelheid vrijgegeven pollen in de lucht, vertegenwoordigt deze boom alleen een derde van de pollenkorrels van bomen. Daarna bloeien de verschillende grassen (mei, juni en juli) met als afsluiter de bijvoet die ongeveer tot in september bloeit. Van juli tot september kunnen er ook allergieverwekkende schimmelsporen (paddenstoelen) aanwezig zijn in de lucht. Het gaat dan voornamelijk om de sporen van Alternaria en Cladosporium die bij gevoelige patiënten aanleiding kunnen geven tot allergische reacties.

Welke pollen? Welke maand?

Raadpleeg de stuifmeelkalender op www.airallergy.be.

Hoe kan je allergische rhinitis herkennen?

Allergische rhinitis wordt vaak verward met een ‘gewone’ rhinitis of een verkoudheid door een virus. Maar een allergie heeft nochtans heel specifieke symptomen:

 • sterk lopende neus met vloeibaar en transparant neusvocht;
 • aanvallen van niesbuien; soms tot een twaalftal na elkaar;
 • pikkende en jeukende neus, ogen en mondholte;
 • geen koorts, geen keelpijn;
 • mogelijk in combinatie met allergische conjunctivitis, slaapstoornissen, prikkelbaarheid…;
 • stopt niet na een week, zoals een verkoudheid!

Een seizoensallergie kan op elke leeftijd optreden.

Waarom is men allergisch?

Een allergie is een verhoogde en overdreven reactie van ons lichaam op vreemde stoffen die ‘allergenen’ worden genoemd. In tegenstelling tot virussen en bacteriën, zijn de allergenen die gewoonlijk in de omgeving aanwezig zijn niet gevaarlijk.
De reactie van ons lichaam gebeurt in twee fases:

 • de sensibiliseringsfase, asymptomatisch, waarbij ons immuunsysteem de allergieverwekkende stoffen identificeert als vreemde stoffen;
 • de fase van de allergische reactie bij elk nieuw contact met de allergenen. Op dit moment slaat ons immuunsysteem alarm met een verhoogde en overdreven ontstekingsreactie. De reacties kunnen verschillende vormen aannemen zoals: allergische rhinitis, allergische conjunctivitis, netelroos, astma…

Neem goede gewoonten aan

Stuifmeelkorrels verplaatsen zich via de lucht. Er is dus geen miraculeuze oplossing om de vervelende symptomen van een allergie volledig te voorkomen. Men kan echter wel de ongemakken beperken:

 • volg de aanbevelingen en de behandelingen die door de arts zijn voorgeschreven;
 • vermijd inspanningen en activiteiten in open lucht en geef de voorkeur aan indoor sporten;
 • beperk het verluchten van de woning tijdens het pollenseizoen (’s ochtends) en houd de vensters dicht tijdens verplaatsingen met de wagen;
 • bij droog en winderig weer, als de pollenconcentraties in de lucht hoog zijn, draagt men het best een zonnebril om het contact van de allergenen met de ogen te vermijden;
 • droog de was niet buiten;
 • gebruik papieren zakdoeken en gooi ze meteen weg na gebruik;
 • was uw haar vooraleer naar bed te gaan om de stuifmeelkorrels te verwijderen.

Oplossingen om de symptomen te verlichten

Het is moeilijk om zich een leven voor te stellen zonder pollen! Soms moet men dus geneesmiddelen nemen…

De basisbehandeling bestaat uit antihistaminica. Ze verminderen de allergische reactie en verlichten de symptomen. Goed nieuws: de nieuwe generatie antihistaminica zijn niet meer zo slaapverwekkend als de vroegere behandelingen.

Andere geneesmiddelen, die rechtstreeks in de neus worden toegediend, beperken de ontsteking en/of ontlasten het neusslijmvlies. Deze sprays moeten echter met de nodige voorzorg gebruikt worden: enkel voor een korte periode (enkel dagen) om het risico op gewenning en chronische hyperreactieve rhinitis (een vorm van rhinitis veroorzaakt door misbruik van sprays tegen congestie) te vermijden.

Het is belangrijk van allergische rhinitis goed te behandelen want wanneer ze slecht behandeld wordt kan ze evolueren tot sinusitis, otitis, slaapapneu, astma…

Geneesmiddelen zoals antihistaminica of corticoïden verminderen de symptomen van allergieën en hooikoorts. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven door een arts en kunnen, in samenspraak met de arts, ook preventief genomen worden.

Als u denkt te lijden aan allergische rhinitis, aarzel dan niet. Praat erover met uw arts. Er bestaan doeltreffende behandelingen om de symptomen te verlichten en de levenskwaliteit te verbeteren.

Gedaan met allergieën, is dat mogelijk?

Desensibilisatie is vooral gericht op mensen met een allergie voor pollen, huisstofmijt en bijensteken. Het is een methode waarbij kleine, toenemende dosissen van het allergeen worden toegediend, met als doel geleidelijk aan te wennen aan deze stof. Een manier om het slechte met het slechte te behandelen… die werkt! Deze relatief lange behandeling (gemiddeld 3 jaar), onder toezicht van een allergoloog, zorgt er doorgaans voor dat de symptomen blijvend verdwijnen en geen andere behandelingen meer nodig zijn. ?

Ik kan moeilijk ademen!

Astmapatiënten lijden vaak aan allergische rhinitis, wat de astma nog verergert. Maar omgekeerd ontwikkelen patiënten met allergische rhinitis vaker astma. Astma wordt vooral gekenmerkt door een moeilijke ademhaling ten gevolge van een vernauwing van de luchtwegen. Als u lijdt aan allergische rhinitis, is het aanbevolen om deze aandoening goed te behandelen en een onderzoek te laten doen naar astma.

40% van de gevallen van allergische rhinitis evolueren naar astma en 70% van de astmapatiënten heeft allergische rhinitis.

Wist u dat?

Erfelijkheid een rol speelt bij allergie
De exacte oorzaken van hooikoorts zijn niet helemaal gekend maar erfelijkheid lijkt een belangrijke factor te zijn. Wanneer de moeder allergisch is, heeft het kind 30 à 40% kans om ook een allergie te hebben. Dit risico is even groot wanneer de vader aan een allergie lijdt. Als beide ouders dezelfde allergie hebben, kan de kans oplopen tot 70 à 80%.

Bepaald fruit soms verboden is?
Een allergie voor bomenpollen van de berkenfamilie kan gepaard gaan met een allergie voor bepaalde vruchten of groenten. Dan spreekt men over kruisallergieën. In dat geval, lijkt het eiwitdeeltje van het stuifmeel waarvoor men allergisch is heel erg op bepaalde eiwitdeeltjes in sommige vruchten of groenten. Men kan dan gezwollen lippen of jeuk in de mond of de keel krijgen wanneer men deze verse vruchten eet (wanneer ze gekookt zijn, is er meestal geen reactie). Daardoor kan een allergie aan berkenstuifmeel gepaard gaan met een reactie op noten, appels, peren, perziken, kersen, abrikozen, pruimen, frambozen.

Een op twee mensen met een berkenstuifmeelallergie zal ook een allergie voor appels, perziken, nectarines, kersen, pruimen, abrikozen, noten en soms nog andere vruchten ontwikkelen.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone