Atopische dermatitis, wanneer de huid ontsteekt - VivaGezond

Atopische dermatitis, wanneer de huid ontsteekt

Heeft uw kind rode vlekken, een droge huid en last van jeuk? Dan is er zonder twijfel sprake van atopische dermatitis. Deze steeds vaker voorkomende aandoening komt meestal voor bij baby’s, maar kan ook voorkomen bij adolescenten en volwassenen. Wie de ziekte beter kent, kan ze in het dagelijks leven ook beter onder controle houden.

Uitleg en goede raad van dermatoloog dr. Metz.

Wat is atopie?

Atopie, of atopische dermatitis, is een chronische ontstekingsziekte van de huid die aan de basis ligt van heel wat jeuk. In de praktijk betekent een atopische huid een voortdurend oncomfortabel gevoel, irritaties en soms pijn. Wanneer het begint te jeuken, dan heeft men de reflex om te krabben. Krabben kan dan wel tijdelijk voor verlichting zorgen, het is eveneens verantwoordelijk voor een verslechtering van de huidbarrière die de opperhuid beschermt.

Beschadigd kan deze niet langer ten volle zijn rol spelen als verdediger en beschermer tegenover agressie van buitenaf. Resultaat: de jeuk wordt alleen maar feller. En zo gaat een echte vicieuze cirkel van start.

Zijn er veel atopische kinderen?

Jazeker, deze aandoening is tegenwoordig de vaakst voorkomende huidziekte in de pediatrie. 15 tot 20% van de kinderen jonger dan zeven jaar worden er door getroffen, terwijl dat dertig jaar geleden slechts 5% was! Deze spectaculaire opmars is vooral merkbaar in rijke landen. Volgens sommigen is de verklaring te vinden in een aanpassing van de levensstijl van kinderen, met name door de verstedelijking van onze maatschappij.

Meer concreet spreken we dan over milieuvervuiling, het leven in een aseptische wereld, het minder vaak voorkomen van borstvoeding, passief roken, enz. allemaal factoren die het risico op een atopische ziekte doen toenemen.

Wat zijn de symptomen van atopie?

Bij borelingen komt atopische dermatitis voor in het gezicht, meer bepaald op de wangen en de kin. Wanneer de kinderen opgroeien bevinden de wonden zich meestal ter hoogte van de nek, de plooien van de elleboog, de polsen en de knieholten. De opstoten worden onderbroken door fases waarin het minder voorkomt. Meestal begint het met een eenvoudige roodheid van de jeukende huid. De huid is op bepaalde plaatsen droog en ruw. Vervolgens wordt ze vochtig en vormen er zich korsten.

Samentrekken van de huid, jeuk, huidschilfers, ruwheid, dof en lelijk uitzicht… Deze symptomen veroorzaakt door een droge huid, kunnen – naargelang de intensiteit en de duur – de levenskwaliteit van uw kind ernstig schaden.

Waarom is een kind atopisch?

Atopische dermatitis ontwikkelt zich op een genetisch gunstig terrein. Bijna twee op drie van de kinderen die ermee te kampen hebben, hebben ouders die lijden aan astma of allergische rinitis. In 80% van de gevallen verdwijnt het of wordt het minder erg nog voor het kind drie jaar oud is. In 90% van de gevallen is dat zo tijdens de adolescentie.

Daarbij speelt het immuunsysteem, ons afweersysteem, een rol. Bij atopische personen reageert het afweersysteem op stoffen die normaal ongevaarlijk zijn. Bij deze disfunctie voegt zich een ernstige droogheid die de huidbarrière schaadt. De in de omgeving aanwezige allergenen kunnen zo dieper in de opperhuid binnendringen. Ze stimuleren het immuunsysteem dat op een overdreven manier reageert.

Welke behandeling is er?

Het is belangrijk de acute behandeling – die bij opstoten – te onderscheiden van de meer fundamentele behandeling, die dagelijks moet gebeuren. Tijdens een opstoot schrijven huidartsen zalf of pommades voor op basis van corticoïden: de dermocorticoïden. Ze laten een behandeling van de letsels toe vanaf het moment dat ze opduiken.

De keuze van het product gebeurt in functie van de letsels en de ernst van de dermatitis. De zalf wordt eenmaal per dag aangebracht nadat men zich gewassen heeft, en dat tot de symptomen verdwijnen. Immunomodulatoren zijn een alternatief voor de corticoïden (geen resultaat met corticoïde of ernstige atopie), maar ze reageren wel minder snel. Antibiotica is slechts nuttig indien de letsels geïnfecteerd zijn.

Het gebruik van corticoïden voor lokaal gebruik moet worden gededramatiseerd. Deze molecules zijn onmisbaar bij de behandeling van een opstaat van eczeem. Doordacht gebruikt, enkel op de letsels, met een goede posologie en gedurende een korte periode, houden ze geen enkel risico in. Zelfs niet wanneer ze enkele dagen op het gezicht moeten worden aangebracht.

Wat buiten de periodes van opstoot?

Het is noodzakelijk de droge huid te bestrijden. Vanaf het moment dat de letsels verdwenen zijn, helpen verzachtende zalven de van nature droge huid te hydrateren. Op die manier gaat men opstoten voorkomen. Verzachtende middelen zijn stoffen die minerale oliën, vetzuren en andere lipide of vette bestanddelen bevatten, die een hydraterend effect hebben op de huid. Ze worden één tot tweemaal per dag aangebracht op het hele lichaam en in voldoende hoeveelheden.

Verzachtende middelen worden voortdurend aangebracht op de niet-gekwetste huid. Een tot tweemaal per dag na lichaamsverzorging. Laat de zalf binnendringen door middel van zeer zachte cirkelvormige massage en kalmeer zo uw kind.

Recente ontdekkingen tonen het verband aan tussen onze microbiota en bepaalde dermatologische aandoeningen. Wat is de huidmicrobiota?

Dat zijn 100.000 miljard micro-organismen, bacteriën, gist, zwammen, virussen die onze huid koloniseren. Deze microbiota ontstaat van bij de geboorte. Het geheel is een soort van ‘ménage à trois’ tussen de huidcellen, de saprofyte bacteriën (de goede) en de pathogene bacteriën (de slechte). Deze microbiota beschermt ons tegen aanvallen, infecties en ontstekingen. Alles begrijpen van de microbiota is één van de grote uitdagingen waar de wetenschappelijke wereld voor staat.

De microbiota van de ingewanden (de darmflora) is al goed bestudeerd, maar voor de huid is dit een nieuw gegeven. Dat opent ook een gamma aan nieuwe mogelijkheden om bepaalde huidaandoeningen te bestrijden. Sommige verzachtende producten hebben de kracht om de huidflora terug in evenwicht te brengen. Ze zorgen opnieuw voor rust tussen de huidcellen en de bacteriën. Dat is een zeer aangewezen behandeling bij atopische huid.

Kleine trucjes om een zalf goed aan te brengen: Leer uw kind de techniek van de witte lieveheersbeestjes aan! Breng witte
stippen van de zalf aan en smeer het daarna over de hele huid uit!

Dagelijks aandacht voor de kleine zorg!

Het is essentieel om een aantal regels in acht te houden om de huid te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

 • Respecteer bepaalde hygiëneadviezen:
  – vermijd langdurig contact van de huid met water;
  – verkies een bad of een lauwe douche (33-35 graden);
  – vermijd klassieke zepen en badschuim die te agressief zijn voor een verzwakte huid; verkies een dermatologische zeep of een dermatologische olie zonder zeep;
  – niet wrijven bij het afdrogen: men moet de huid deppen met een handdoek van 100% katoen. Wrijving veroorzaakt pruritis (jeuk);
  – knip de nagels van het kind kort.
 • Denk eraan om regelmatig de kamer te verluchten, vermijd knuffelbesten in bed, tapijt en gordijnen in de kamer.
 • Opgepast voor tabaksrook.
 • Let erop de kamer niet te hard te verwarmen: 19 graden is een ideale temperatuur.
 • Vermijd kleding in linnen en synthetische stoffen en verkies eerder katoenen kleding.
 • Kleed uw kind niet te warm aan. Zo vermijdt u transpiratie, wat voor irritatie kan zorgen.

Deze maatregelen moeten worden gekoppeld aan het verwijderen van stoffen en producten die verantwoordelijk geacht worden voor de atopische dermatitis van uw kind. Vergeet echter niet dat een kind met atopische dermatitis voor het overige in goede gezondheid verkeert. Het kan en moet een volledig normaal leven leiden. Niettemin is het belangrijk om nauwgezet de behandeling te volgen die uw arts heeft voorgeschreven.

Laat uw kind geen onaangepast voedingsdieet volgen. Vermoedt u dat een bepaald voedingsproduct verantwoordelijk is voor de crisissen, dan kan uw arts overgaan tot allergische tests.

Zwembad is niet verboden!

Atopische kinderen kunnen zowel in de zee als in een zwambad zwemmen. Na de zwempartij is het belangrijk zich goed af te spoelen en een verzachtend product aan te brengen.

Een website om alles over atopie te weten te komen: www.fondation-dermatite-atopique.org/nl

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone