Behoorlijk BIO? - VivaGezond

Behoorlijk BIO?

This post is also available in: Frans

Al enkele jaren zien we een trend waarbij producten met een ‘natuurlijk’ of ‘bio’-label populair zijn. Zelfs in de apotheek! Maar wat gaat er schuil achter dit drieletterwoord?

‘Bio-’ of ‘natuurlijke’ cosmetica: wat betekent het precies?

Het is niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen ‘bio’ en ‘natuurlijk’, omdat de betekenis dicht bij elkaar lijkt te liggen. En toch: al wat ‘natuurlijk’ is, is niet noodzakelijk ‘bio’

Natuurlijke cosmetica bevatten stoffen die we in de natuur terugvinden: klei, algen, fruit, planten… soms in heel lage concentraties, met moeite 1%. Bovendien kunnen er ook mogelijk toxische stoffen in zitten, in tegenstelling tot bij biocosmetica – of toch tenminste de producten met een label!

Wat maakt een biocosmeticaproduct dan zo anders?

Een bioproduct mag geen parfum bevatten, geen synthetische kleurstoffen en geen kunstmatige bewaarmiddelen. Het mag ook geen synthetische producten bevatten of producten op basis van aardolie en er mag geen glycerine, paraffine, vaseline of alcohol in zitten. Een product zonder chemische behandeling dus. De interesse voor bioproducten is het resultaat van een ecologisch bewustzijn dat de hele wereld heeft veroverd. De criteria waaraan natuurlijke en biologische producten moeten beantwoorden, zijn vastgelegd in een Europese regelgeving. In België verifieert Ecogarantie (www.ecogarantie.be) of die criteria worden gerespecteerd. Meer nog, het productieproces moet milieuvriendelijk zijn en er mogen geen ingrediënten worden gebruikt die mogelijk gevaarlijk zijn voor de mens.

Is bioverzorging efficiënter?

Dat willen ze vandaag toch bewijzen. De bio-industrie vertrekt van het idee dat de plantaardige stoffen in bioproducten nog meer voedingsstoffen bevatten dan de stoffen die niet biologisch zijn geproduceerd, maar daar is nog maar weinig wetenschappelijk bewijs voor! Wat de textuur betreft is er quasi geen verschil meer met de traditionele verzorging: ook bioproducten zijn aangenaam in gebruik.

Bioproducten zonder bewaarmiddelen?

Niet waar, want bacteriën die welig tieren in een cosmeticaproduct, dat willen we toch echt niet! Geen beproefde bewaarmiddelen meer gebruiken – waarvan herhaaldelijk is bewezen dat ze verzorgingsproducten beschermen tegen microbiële besmetting – komt neer op ketterij. Wel bewaarmiddelen dus, maar met stoffen die beantwoorden aan de vereisten van bioverzorging.

Is bioverzorging veiliger?

Uw dagelijkse verzorging verbetert dankzij veilige producten, waarbij u niet alleen uw huid maar ook het milieu spaart. Omdat we onze huid 365 dagen per jaar verzorgen, kan die verzorging uiteindelijk echt leiden tot grote ecologische schade als ze te veel chemische producten bevat.

Zelfs al bevat bioverzorging geen toxische stoffen, toch zegt dat niets over hoe goed ze wordt verdragen. In de plantenwereld vinden we natuurlijk ook allergenen. De echte sterren van de biocosmetica zijn de essentiële oliën die bijna allemaal allergenen bevatten. Dat maakt die producten vaak moeilijk om te gebruiken bij een gevoelige en reactieve huid.

Bioverzorging: de toekomst!

Dankzij biocosmetica konden we met de vinger wijzen naar bepaalde stoffen en laboratoria werden zo verplicht om na te denken over alternatieven. Zelfs bij de heel grote marktspelers doen ze moeite. De toekomst van de cosmetica is zeker niet volledig bio, maar toch is er een bio- en ecologisch bewustzijn gegroeid; zowel toptechnologie, ultraveilige ingrediënten, verzorgde galenische vormen als bescherming van het milieu zullen hier deel van uitmaken. En dat allemaal in ons voordeel!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone