Bestaat er een ideaal anticonceptiemiddel? - VivaGezond

Bestaat er een ideaal anticonceptiemiddel?

This post is also available in: Frans

Het hoofddoel van anticonceptie is om de bevruchting tijdelijk en op een omkeerbare manier te verhinderen en dus een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Wie een anticonceptiemiddel gebruikt, wil dan ook dat dat zo doeltreffend mogelijk is.

Maar wat betekent doeltreffend?

De theoretische betrouwbaarheid van een anticonceptiemethode volstaat immers niet om de betrouwbaarheid of doeltreffendheid ervan in de courante praktijk te definiëren. Die is ook afhankelijk van de manier waarop de methode wordt gebruikt. Er bestaat dus niet zoiets als een ideale anticonceptiemethode. Er bestaan verschillende anticonceptiemiddelen, aangepast aan verschillende levensstijlen. Elke vrouw (of elk koppel) moet zelf de methode vinden die voor haar geschikt is en het meest aangepast lijkt aan haar levensstijl.

Voordat u een anticonceptiemiddel kiest in overleg met uw behandelende arts of gynaecoloog, kan het nuttig zijn om stil te staan bij een aantal zaken, zoals:

  • de leeftijd (sommige methodes zijn niet geschikt voor heel jonge vrouwen aan het begin van hun seksuele leven);
  • rookt u?
  • de persoonlijke en affectieve situatie;
  • de frequentie van het seksuele contact;
  • het aantal partners;
  • de levensstijl;
  • het temperament (voor verstrooide mensen is het moeilijk om een anticonceptiepil correct in te nemen);
  • de aan- of afwezigheid van pijnlijke en overvloedige regels;
  • de aanwezigheid van geassocieerde aandoeningen: acne en andere chronische ziekten…

Om voor een specifieke vrouw de meest doeltreffende anticonceptiemethode te vinden, moet rekening worden gehouden met deze verschillende factoren zodat een weloverwogen keuze kan worden gemaakt.

De meest doeltreffende methodes in theorie en in de praktijk zijn implantaten, sterilisatie, injecteerbare progestativa, IUD’s (intra-uterine devices) en de anticonceptiepil. Doeltreffend in theorie maar weinig doeltreffend in de praktijk: het condoom, natuurlijke methodes, ‘terugtrekken’, het diafragma, zaaddodende middelen, baarmoederhalskapjes. Deze methodes houden meer risico in als ze slecht worden gebruikt.

Hormonale anticonceptie

De oestroprogestatieve of combinatiepil
De oestroprogestatieve anticonceptiepil – het meest gebruikte anticonceptiemiddel in ons land – combineert (zoals haar naam aangeeft) twee hormonen (een oestrogeen* en een progestativum*) met als doel de eisprong te blokkeren en atrofie van het endometrium* en een verandering van het cervixslijm* uit te lokken zodat de zaadcellen niet in de baarmoeder kunnen dringen of de eierstok kunnen bereiken. De orale vormen zijn verkrijgbaar in een vaste dosering (eenfasepillen) of een variabele dosering (twee-, drie- of vierfasepillen).

Het oestrogeen dat tegenwoordig het meest wordt gebruikt, is ethinylestradiol, een synthetisch oestrogeen, in een dosis van 15 tot 50 microgram. Dit oestrogeen krijgt echter steeds meer concurrentie van een natuurlijk oestrogeen dat theoretisch minder gevaar op cardiovasculair vlak inhoudt. Progestativa bestaan er in veel soorten, die allemaal hun eigen voordelen hebben.

Oestroprogestatieve anticonceptie is onmiddellijk doeltreffend… op voorwaarde dat ze regelmatig en op een min of meer vast tijdstip wordt ingenomen. Elke strip bevat 21 of 28 tabletten, waarvan 21 tot 26 werkzame tabletten en 2 tot 7 placebotabletten. Voor de strips met 21 tabletten is er een stopweek: daarna wordt de volgende strip aangevat. Als u een strip van 28 tabletten hebt, begint u meteen, zonder stopperiode, met de volgende strip. Oestroprogestatieve anticonceptie regulariseert de cyclus niet maar veroorzaakt regelmatig kunstmatige ‘regels’.

Er zijn ook andere toedieningsvormen ontwikkeld: de pleister, die de hormonen gedurende 3 opeenvolgende weken vrijgeeft, en de vaginale ring, die eveneens 3 weken ter plaatse moet blijven.

Noodanticonceptie
Voor een eerste voorschrift is het nuttig om met uw arts ook te praten over een eventueel voorschrift voor noodanticonceptie. Dit kan een niet-hormonale vorm zijn, waarbij een spiraaltje wordt geplaatst (de plaatsing vereist wel een consultatie), of een hormonale vorm. Er bestaan twee formuleringen. De meest recente is ulipristalacetaat: de maximale doeltreffendheid wordt bereikt als de pil wordt ingenomen binnen 24 uur na het onbeschermde seksuele contact: hoe sneller, hoe beter! Het middel blijft 5 dagen werkzaam en zal uw cyclus verlengen met gemiddeld 2 tot 3 dagen. De werkzaamheid is echter niet 100%. Controle van de menstruatiecyclus is dus noodzakelijk. Bij de minste twijfel en/of het uitblijven van de regels moet een zwangerschapstest worden uitgevoerd.

 

Lees de rest van het artikel in “De Patientenkrant” Nr. 6

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone