Bioproducten… enkele mythes ontrafeld - VivaGezond

Bioproducten… enkele mythes ontrafeld

Te veel ‘chemie’ maakt de mensen ongerust, terwijl ‘bio’ net een geruststellend effect heeft. De biologische producten zijn aan een opmars bezig, en niet alleen in de voedingssector!

De verkoop van ‘bio’ viert vooral hoogtij bij verzorgingsproducten, voedingssupplementen en cosmetica… Hebben deze producten echter alle vermeende kwaliteiten in huis?

Bioproducten bevatten geen sporen van chemische producten. Niet waar!
De belangrijkste doelstelling van bio is het leveren van authentieke producten met een rijke smaak én geproduceerd volgens methodes die rekening houden met het leefmilieu, de natuur en het dierenwelzijn. De genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) zijn verbannen uit de voeding van biologisch gekweekte dieren en uit de transformatieprocessen.

Let echter wel op: een bioproduct is niet altijd vrij van chemische elementen. Biologische producten die bijvoorbeeld in de buurt van een autosnelweg of industrieterrein gekweekt worden, kunnen ook sporen van chemische producten bevatten.

Water kan biologisch zijn. Niet waar!
Het gamma bioproducten is zeer uitgebreid en bijna alle voedingsmiddelen kunnen biologisch zijn. Water, wilde vis en zout vormen echter de uitzonderingen op de regel, vermits we bij deze producten de productieomgeving onmogelijk kunnen controleren.

Biologische voeding is beter voor onze gezondheid. Juist, maar niet bewezen…
Heel wat studies demonstreren het nutritionele voordeel van biologische voedingsmiddelen. Op wetenschappelijk vlak volstaat dit echter niet om te bevestigen dat ze goed voor onze gezondheid zijn, of zelfs beter zijn dan de producten afkomstig uit de traditionele landbouw.

Een langetermijnstudie zou dit weliswaar kunnen aantonen, maar zo’n onderzoek is vandaag heel moeilijk in de praktijk te brengen gezien de kosten en methodologie. Het staat nochtans vast dat restanten van pesticiden en nitraten schadelijk zijn voor de gezondheid.

Kiezen voor voeding die vrij is van dergelijke schadelijke stoffen, kan niet anders dan onze gezondheid ten goede komen. Een andere bewezen kwaliteit van bioproducten is de grotere hoeveelheid polyfenolen.

Deze voedingsstoffen hebben immers antiradicale eigenschappen en helpen dus celveroudering tegen te gaan.

De belangrijkste kwaliteit van een bioproduct is de smaak. Waar!
De belangrijkste eigenschap van een bioproduct is de smaak, want deze voedingsmiddelen hebben rustig de tijd genomen om op hun eigen ritme te groeien en volledig te rijpen.

Bovendien vindt 91% van de consumenten dat bioproducten lekkerder zijn van smaak. Deze producten zijn helaas duurder, want ‘respect voor het milieu’ heeft ook zijn prijs: het gaat immers om meer werk voor minder rendement.

Vergeet echter niet dat het voor onze gezondheid belangrijk is om 5 tot 12 porties fruit en groenten (al dan niet bio) per dag te eten.

Drie grote principes bepalen de biolandbouw:
– respect voor de aarde door vruchtwisseling, aangepaste keuze van de zaden naargelang het klimaat en het terrein, verbod op het gebruik van synthetische chemische producten;

– respect voor de dieren: keuze van lokale rassen, voeding uit de biologische landbouw en verbod op het gebruik van bepaalde geneesmiddelen;

– respect voor de consument door gezonde en gecontroleerde voedingsmiddelen te verkopen.

Van bioboer tot biobier…
Ook onze nationale trots ontsnapt niet aan deze algemene tendens, want het biobier is sinds het einde van de jaren 80 een feit. Veel voedings- en gezondheidssectoren worden vandaag beïnvloed door de huidige belangstelling voor biologische en ecologische producten.

Het biobier zit dus volop in de lift. “Omdat de mensen aangetrokken worden tot het biolabel, willen ze nu graag alles biologisch”, aldus Marc-Antoine De Mees, eigenaar van de brouwerij Brunehaut, die in 2007 gestart is met de productie van biobieren. Alles is biologisch. Waarom dus ook geen biobier?

Biovoeding is er voor iedereen. Niet waar!
De consumptie van bioproducten gaat ongetwijfeld in stijgende lijn, maar bij de meeste consumenten is het bijlange nog geen reflex. Wat hen vooral tegenhoudt? Het prijsniveau maakt de biologische producten enkel toegankelijk voor de meest gegoede of gemotiveerde mensen.

Hoewel bioproducten verre van een consumptieniche zijn, eisen ze toch een steeds grotere plaats op in de winkelrekken en de 100%-biowinkels rijzen als paddenstoelen uit de grond.

Alle natuurlijke schoonheidsverzorgingen zijn biologisch. Niet waar!
Een biologisch product is een natuurlijk product, maar het omgekeerde gaat niet op: natuurlijke producten zijn namelijk niet per se biologisch.
Een bioproduct moet vrij zijn van parfums, synthetische kleurstoffen en kunstmatige bewaarmiddelen.

Het mag noch synthetische, noch uit aardolie verkregen producten bevatten, en mag geen glycerine, paraffine, vaseline of alcohol bevatten. Biologisch betekent ook ‘niet chemisch verwerkt’. De criteria voor natuurlijke en biologische producten moeten voldoen aan de Europese wetten, en de naleving hiervan wordt gecontroleerd door een speciale instantie. In België is dat Ecogarantie (www.ecogarantie.be).

Zijn bioverzorgingen veiliger? Niet waar!
Niet per se. Biologische producten zijn dan wel niet toxisch, maar dit betekent niet dat ze een absolute tolerantie hebben. De plantaardige wereld is dan ook allesbehalve vrij van allergenen. Zo zijn de essentiële oliën dé sterren van de biologische cosmetica. Ze bevatten echter allemaal allergenen, waardoor een gevoelige en reactieve huid deze producten vaak maar moeilijk verdraagt.

Twee cijfers
–    In 2010 hebben 9 op de 10 Belgen minstens één biologisch product gekocht. De biowinkels zien alle profielen in hun winkel en merken een gevoelige stijging van het aantal jongvolwassenen.
–    82,25%: de producten met het ‘bioaspect’ als belangrijkste aankoopcriterium voor de consumenten zijn fruit en groenten (82,25%), eieren (60,13%) en gevogelte (45,51%).

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone