Boom van de wearables! - VivaGezond

Boom van de wearables!

This post is also available in: Frans

Een contactlens die uw bloedsuikerspiegel meet, een armband die uw dagelijkse lichaamsbeweging bijhoudt, een bloeddrukmeter verbonden met uw tablet of smartphone, een haarband die uw hersenactiviteit registreert en oefeningen voorstelt, een consultatiekamer vanop afstand, een intelligent pillendoosje, de ‘hightech wearables’ veroveren ons leven. 

In de wereld van de geconnecteerde gezondheid, bestaan er al tal van toestellen die een oplossing bieden voor zeer uiteenlopende behoeften, dagelijkse of meer specifieke behoeften op het vlak van gezondheid, welzijn of coaching. Elke dag komen er nieuwe gadgets bij: intelligente weegschalen die de body mass index (BMI) berekenen, T-shirts die de hartslag registreren, kousen die de temperatuur en de druk meten of tandenborstels die analyseren hoe u poetst.

Behandeling

Bij specifieke behandelingen kunnen wearables een dagelijkse en gespecialiseerde opvolging mogelijk maken. Alle gegevens die verzameld worden door deze toestellen kunnen worden doorgestuurd naar de behandelende arts van de patiënt of bewaard worden als een echt dashboard.?Aangezien een arts niet altijd bij zijn patiënt kan zijn, maken wearables het, dankzij hun sensoren, mogelijk om de juiste medische informatie te verzamelen die belangrijk is voor een kwalitatieve opvolging en dus voor een betere behandeling. Dankzij het verzamelen van precieze informatie, kan de arts de behandeling aanpassen en dus bijdragen tot een verbetering van de levenskwaliteit van de patiënt. Een dergelijke opvolging zorgt er ook voor dat de patiënt zijn behandeling en zijn ziekte beter begrijpt.

De risico’s?

Tussen 2010 en 2012 is het aantal gezondheidsapplicaties op smartphone vervijfvoudigd. Er zijn meer dan 100.000 applicaties beschikbaar op IOS of Android. De markt van de applicaties en gezondheidssoftware is nieuw en er bestaat nog geen duidelijke reglementering voor. De fabrikanten zijn niet verplicht om hun toestellen wetenschappelijk te laten valideren.
Ze kunnen dus zonder al te veel problemen beweren dat hun toestel de diagnose van een ziekte zoals kanker kan stellen. Deze situatie trachten de Europese autoriteiten te vermijden met de CE-markering.


Bij het kiezen van een applicatie, is het belangrijk om advies in te winnen bij zorgverstrekkers om de applicatie veilig te gebruiken. Vele applicaties die worden voorgesteld door online winkels zijn niet betrouwbaar voor dit type metingen. Ze kunnen in geen geval een medische consultatie vervangen.

 

Uit het artikel “Boom van de wearables!” van “De Patiëntenkrant” Nr. 26
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

RelatedPost