Contactallergie: soms onverwachte allergenen - VivaGezond

Contactallergie: soms onverwachte allergenen

De oorzaken van contactallergie zijn uiteenlopend. Een frequent gebruik van gsm’s verklaart bepaalde nieuwe gevallen van contacteczeem. Drie op vier keer is nikkel hiervoor verantwoordelijk; in de andere gevallen is het kobaltchloride of potassiumbichromaat. Ondanks een Europese richtlijn en ongeacht de prijs van het toestel, zit er ongeveer 20% nikkel in mobiele telefoons. Er is ook contactdermatitis mogelijk door smart watches.

Verschillende farmaceutische of cosmetische bereidingen zijn gemaakt van planten. Perubalsem, benzoë, bereidingen voor de huid op basis van asteracea (arnica, kamille), essentiële oliën (lavendel, menthol, laurier…) kunnen ook contactallergieën veroorzaken. We zien zelfs eczema die opnieuw optreden na het drinken van een kamillethee. Deze planteneczema zijn vaak ernstig en gaan vaak gepaard met polysensibilisatie.

Een nieuwe tendens zijn de ‘nieuwe huisdieren’ (of NAC), die we tegenwoordig aantreffen in de Belgische huiskamers. “De aanwezigheid van deze dieren veroorzaakt vaker luchtwegallergieën dan huidallergieën. Maar er werd al netelroos vastgesteld na het wassen van een fret, het aanraken van een chinchilla, een beet van een hamster, een steek van een egel. En men moet ook denken aan de voeding van de dieren (geval van netelroos na contact met chironomidelarven die gebruikt werden om vissen te voeden, of met pissebedden om een konijn te voeden).”

 

Uit de actua van “De Patiëntenkrant” Nr. 24

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone