CVA: een race tegen de klok - VivaGezond

CVA: een race tegen de klok

This post is also available in: Frans

Bij een cerebrovasculair accident – een medisch noodgeval – stopt een deel van de hersenen met werken. De overlevingskansen en de nasleep ervan hangen af van hoe snel de patiënt een diagnose krijgt en wordt behandeld. Bij een CVA moet de patiënt met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen, en dit bij voorkeur op een gespecialiseerde afdeling.

Een cerebrovasculair accident (CVA) omvat ischemische CVA’s die in 80% van de gevallen voorkomen, en hemorragische CVA’s. Het eerste type wordt gekenmerkt door de afwezigheid van bloed- en dus zuurstoftoevoer naar bepaalde delen van de hersenen, waardoor er een obstructie in één of meerdere bloedvaten ontstaat. Dit soort CVA’s zijn de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij 60-plussers en de vijfde belangrijkste doodsoorzaak bij iedereen tussen 15 en 59 jaar.

Elk jaar krijgen 19.000 mensen in België een CVA, van wie één derde blijvende gevolgen ondervindt.

Symptomen met variabele geometrie

Omdat een cerebrovasculair accident zo ernstig is, zijn de symptomen ook overduidelijk en moet er meteen aan de alarmbel worden getrokken. De hersenen zijn opgedeeld in verschillende delen. Elk deel beheerst een andere functie: taal, zicht, motoriek… Afhankelijk van de locatie van de bloedklonter kunnen de symptomen verschillen. Plotse spraakproblemen (moeilijk praten, gestotter), zwakte of (gedeeltelijke) verlamming van het gezicht, plots controleverlies over een ledemaat, evenwichtsverlies, niet meer kunnen stappen, problemen met het zicht… En tot slot het bekendste, maar minst consequente symptoom: ongebruikelijke, hevige hoofdpijn.

Risicofactoren

Wat het risico op een CVA betreft, zijn vooral (in afnemende volgorde van belang) hypertensie, roken, diabetes, een te hoog cholesterolgehalte, stress en cardiovasculaire aandoeningen zoals hartritmestoornissen de grootste vijanden van onze hersenen, zegt dr. Shalchian, adjunct-chef de clinique van de afdeling neurologie van het CHR de la Citadelle in Luik.

Mensen die al een CVA hebben gehad, lopen bovendien meer risico om dat opnieuw mee te maken. Het is dus van cruciaal belang om alle risicofactoren te beperken en elke dag de voorgeschreven behandeling te volgen (bv.: het nemen van bloedverdunners bij voorkamerfibrillatie).

Reageer snel en bel 112!

 

Uit het artikel van het magazine Viva Gezond Nr. 30

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone