De menopauze: het einde van mijn seksleven? - VivaGezond

De menopauze: het einde van mijn seksleven?

This post is also available in: Frans

De komst van de menopauze is vaak destabiliserend en meer dan een kwart van de vrouwen heeft dan last van vermoeidheid, opvliegers, overtollige kilo’s… Wanneer hun slaap verstoord wordt door nachtzweten en hun  humeur in een roetsjbaan zit, hebben vrouwen vaak geen zin meer in een nummertje…

“Bijna één op de twee vrouwen rond de vijftig heeft de indruk dat haar libido sterk afneemt; 10% van de vrouwen heeft daarentegen een veel hoger libido.”

Wat is de menopauze?

Dat is het moment waarop de maandstonden volledig uitblijven omdat de eierstokken stoppen met werken. Ze produceren geen eicellen meer en scheiden geen oestrogenen of progesteron meer af. Over het algemeen begint de menopauze tussen 48 en 52 jaar. Naast het uitblijven van de maandstonden zijn de meest voorkomende symptomen: opvliegers, nachtzweten en vaginale droogte. Sommige vrouwen hebben ook last van slaapstoornissen, humeurwisselingen, migraine, osteoporose. Bij andere verloopt de menopauze dan weer zonder bijzondere problemen.

De menopauze is slechts het einde van de vruchtbaarheid die begint tijdens de puberteit en gemiddeld 35 opeenvolgende jaren duurt.

Wat met de seksualiteit?

De trofische (voedende) rol van de hormonen op de geslachtsorganen verdwijnt in de menopauze, met als gevolg een geleidelijke urogenitale atrofie, dunner wordend vaginaal slijmvlies en een bepaalde verslapping van verschillende seksuele delen. De menopauze gaat doorgaans gepaard met vaginale droogte en een verminderd libido, ook ten gevolge van een daling van de oestrogenen. Seksuele betrekkingen kunnen pijnlijk worden en het intieme leven van het koppel verstoren.

De oplossingen?

Tijdens de menopauze is het volkomen mogelijk voor een vrouw om een bevredigend seksleven te blijven hebben, en nog voor lange tijd… op voorwaarde van gezond te eten, een minimum aan lichaamsbeweging te doen en indien nodig een hormoonsubstitutietherapie te volgen met opvolging van de gynaecoloog.

De eerste oplossing is een zogezegde hormoonsubstitutietherapie, op voorschrijven van een arts. Hierbij worden de hormonen die natuurlijk worden afgescheiden door het lichaam voor de menopauze, in de laagst mogelijke dosis vervangen. Na heel wat kritiek en tegengestelde meningen staat deze hormoontherapie vandaag veel beter op punt. De gynaecoloog kunt voor u de beste oplossing bepalen in functie van uw profiel, uw antecedenten… (oraal of transdermaal, dosering, duur van de behandeling, kwaliteit van de hormonen).

Voor vrouwen die deze oplossing niet kunnen of willen nemen, bestaan er andere behandelingen zoals fytotherapie. Een vijftiental zogezegde oestrogeenmimetica (planten die het effect van oestrogenen ‘imiteren’) kunnen het vaginaal comfort verbeteren: salie, christoffelkruid in tros, hop, rode klaver, vlas, soja… Ook hier dient men het advies van een arts in te winnen.

De seksuele hormonen erotiseren de hersenen en voeden het verlangen en het libido.

“Het is belangrijk van een onderscheid te maken tussen vaginale droogte en lubricatie”, benadrukt dr. Mares, gynaecoloog, “hier is vaak verwarring over en dit kan leiden tot een late behandeling van de klachten en een verergering van de pijn”. Vaginale droogte is meestal hormoonafhankelijk, constant, en aanwezig in heel de vagina. De vagina wordt vochtig door begeerte en zorgt voor harmonieuze seksuele betrekkingen. 45 à 57% van de vrouwen in de menopauze ervaart ongemakken ten gevolge van vulvo-vaginale atrofie.

“Er bestaan steeds meer lokale behandelingen met hyaluronzuur (vochtig makend en hydraterend) voor deze ongemakken. Ze hebben het voordeel dat ze geen enkele hormonale contra-indicatie hebben, dat ze zeer gericht gebruikt kunnen worden of als basisbehandeling.” aldus dr. Mares.

Om vaginale droogte te beperken en de schaamstreek te beschermen tegen infecties, wordt aanbevolen om een intieme, hydraterende gel te gebruiken. Vraag raad aan uw apotheker of arts om de juiste intieme verzorging te kiezen. Ze zullen u een hydraterende verzorging voorstellen die de fysiologische kenmerken van uw intimiteit respecteert.

De menopauze betekent geenszins het einde van het seksleven! We gooien niet zomaar de handdoek in de ring zoals onze overgrootmoeders! Bijna 90% van de 50-70 jarigen die als koppel leven zetten hun seksleven voort terwijl dit slechts 53% was in 1970.

Het liefdesleven na de menopauze hangt sterk af van de kwaliteit van het seksleven en het liefdesleven voor de menopauze. Sommigen onthouden zich echter omdat hun libido niet erg hoog is en omdat ze samen andere interesses hebben. Tederheid is soms voldoende om van elkaar te houden tot het einde van het leven…

Droogte en lubricatie niet verwarren

Droogte, door gebrek aan oestrogenen, heeft niets te maken met de lubricatie die optreedt tijdens seksuele betrekkingen. Als de begeerte toeneemt, veroorzaakt dit bij mannen een erectie en bij vrouwen de afscheiding van een zeer vochtige vloeistof door klieren in de genitale streek. Tegelijk veroorzaakt de opwinding een zwelling van de bloedvaten in de vaginawand, waar de poriën druppeltje afscheiden die de vaginawand en de vulva bedekken. Deze ‘genotsuitscheiding’ vergemakkelijkt de penetratie en vergroot het genot. Zelfs tijdens de menopauze is er geen enkele reden dat dit zou afnemen…

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone