De menstruatiecup: een waardig alternatief? - VivaGezond

De menstruatiecup: een waardig alternatief?

In tegenstelling tot tampons en maandverbanden die het bloed absorberen, vangt een menstruatiecup het bloed op in de vagina. Hoewel deze cups nog niet zeer gekend zijn, bestaan ze toch al sinds de jaren 30 toen ook de eerste tampons op de markt kwamen. Zijn ze het proberen waard?

Die tijd van de maand

Een menstruatiecup ziet eruit als een siliconen kuipje met aan het uiteinde een steeltje om het gemakkelijk te kunnen verwijderen. Om het bloed op te vangen, moet het dubbel gevouwen ingebracht worden in de vagina (zoals een tampon). Vooraleer het kuipje in te brengen of te verwijderen, moeten de handen gewassen worden. Naargelang de grootte van de cup en de menstruatiestroom moet het 2 tot 5 maal per dag leeggemaakt en afgespoeld worden met water.

Sommigen raden aan om het na elke cyclus te laten koken in water. “De cup moet niet gesteriliseerd worden, zoals fabrikanten aanbevelen (dit is veeleer een medisch-legale voorzorgsmaatregel)”, verduidelijkt prof. Jean-Luc Squifflet, gynaecoloog (Universitair ziekenhuis St-Luc, Brussel). “De vagina bevat, net als de mond, een normale bacteriële flora: het is geen milieu dat steriel moet zijn, maar gewoon proper. Spoelen met water is voldoende om bloedresten te verwijderen”.

Naar schatting gebruikt een vrouw gemiddeld 10.000 hygiënische beschermingsmiddelen in haar leven. De menstruatiecup is dus een interessant economisch en ecologisch alternatief dat beantwoordt aan de toenemende bekommernissen om het milieu. “Wij krijgen tegenwoordig meer vragen over deze cups. Er is een cultureel aspect dat maakt dat ze in bepaalde populaties meer of minder gebruikt worden. In mijn praktijk zijn het veeleer vrij jonge patiënten, zelfs adolescenten, die er gebruik van maken”.

Voor of tegen?

Voordelen

Gebruiksters vinden het een voordeel:
– dat ze hun bescherming minder vaak moeten verwisselen,
– dat ze geen nieuwe bescherming op zak moeten hebben,
– en dat de menstruatiecup lang meegaat (10 jaar, voor een prijs van 20 à €30).

Vanuit medisch oogpunt vermijdt de cup bepaalde factoren die herhaalde mycoses kunnen bevorderen, aldus de gynaecoloog: “Een vreemd lichaam doordrenkt van bloed, zoals een tampon, wijzigt de vaginale pH, waardoor er kleine banale infecties, vaginitis of mycoses kunnen optreden. Het gebruik van een cup heeft geen invloed op de pH waardoor deze het aantal recidieven zou kunnen verminderen”.

Nadelen

De nadelen die worden beschreven door vrouwen zijn:
– het minder praktische aspect,
– de noodzaak van de cup te wassen (en dus te beschikken over een toilet met een kraantje en een wasbak),
– de moeilijkheid om het in te brengen,
– het risico op lekken…

Wanneer te vermijden?

Een menstruatiecup moet vermeden worden in bepaalde medische omstandigheden: na een chirurgische ingreep (curettage…), een bekkeninfectie en onmiddellijk na de bevalling. “Aangezien de baarmoeder en de baarmoederhals dan open staan en er veel bloedverlies kan optreden, kan men een cup beter vermijden. Na 6 weken is er geen probleem meer”.

Ken je lichaam

Ernstige vaginale droogte kan het inbrengen van de cup bemoeilijken. “Net als bij patiënten die nog geen seksuele betrekkingen hebben gehad. Om de cup te kunnen gebruiken, moet een vrouw haar eigen lichaam kennen en aanvoelen”.

Eigenlijk moet er geen speciale info gegeven worden, besluit prof. Squifflet: “Als het enkel om bloedverlies gaat, is de menstruatiecup een waardig alternatief voor tampons. De patiënte moet zelf beslissen wat voor haar het meest comfortabel aanvoelt”.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone