De schade van alcohol op elke leeftijd en in elke fase - VivaGezond

De schade van alcohol op elke leeftijd en in elke fase

This post is also available in: Frans

Dronkenschap is niet het enige gevolg van overmatig alcoholgebruik. Alcohol is namelijk verantwoordelijk voor 3,4% van de sterftegevallen wereldwijd.
De gevolgen van overmatig en regelmatig alcoholgebruik uitgelicht… 

Studenten en de lokroep van alcohol

Het alcoholgebruik is de afgelopen twintig jaar erg veranderd. De jeugd drinkt op steeds jongere leeftijd en steeds meer. Zo zien we ook de opvallende trend van binge drinking of overdreven braspartijen. Een dergelijk drinkgedrag is traditioneel de eerste stap naar dagelijkse alcoholafhankelijkheid. De talrijke studies over het verband tussen alcoholgebruik, en in het bijzonder binge drinking, en de duur van de schooltijd liegen er niet om. Bovendien heeft het alcoholgebruik een negatieve invloed op de schoolresultaten, wellicht doordat de jongere minder in de boeken duikt. Deze verminderde prestaties worden vooral vastgesteld bij de studenten met hogere leercapaciteiten.

Ben ik alcoholafhankelijk?

Er is sprake van ‘overmatig’ of ‘excessief’ alcoholgebruik bij een dagelijkse gemiddelde consumptie van minstens 60 gram alcohol bij mannen en 40 gram bij vrouwen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vertonen mannen risicogedrag als ze vier glazen per dag drinken. Maar niet enkel de hoeveelheid bepaalt of iemand al dan niet afhankelijk is. Verliest de persoon zijn zelfbeheersing? Spoelt hij emotionele problemen noodgedwongen weg met alcohol? Vertoont hij ontwenningsverschijnselen, zoals beven en agressief gedrag?

Soms zeer ernstige ziektes

Alcohol brengt alle lichaamsfuncties schade toe: de lever, de spijsvertering, het centrale zenuwstelsel, het hart- en vaatstelsel, het immuunsysteem… Dit alles wordt in mindere of grote mate aangetast door alcohol. In de meeste gevallen is de verhouding tussen de ziekte en alcohol afhankelijk van de dosis: hoe hoger het alcoholgebruik, hoe groter het risico op een ziekte.

Het aantal gevallen van kanker bij patiënten met een alcoholprobleem ligt tien keer zo hoog als bij de rest van de bevolking. Kankers als gevolg van alcohol situeren zich ter hoogte van de slokdarm, de verbinding slokdarm-maag, de lever en de pancreas.

Wat de goede reputatie van een gematigd alcoholgebruik (ongeveer twee glazen per dag) op de gezondheid van het hart- en vaatstelsel betreft, zijn de meningen nog altijd verdeeld. Maar we weten wel dat het risico op een hoge bloeddruk en vasculaire accidenten stijgt bij het gebruik van alcohol.

Schadelijk voor de hersenen

Overmatig alcoholgebruik leidt tot geheugenproblemen, angsten, depressie, slapeloosheid en zelfs tot zelfdoding. In een poging om al deze negatieve emoties en invloeden uit te schakelen, drinkt de persoon nog meer alcohol. Een vicieuze cirkel die het leven er alleen maar moeilijker op maakt.

Is mijn alcoholgebruik problematisch?

Drie signalen die een belletje moeten doen rinkelen…

  • Ik drink regelmatig om mijn emoties en gevoelens de baas te blijven. 
  • Wanneer ik drink, verlies ik de controle. 
  • Alcohol heeft gevolgen op mijn sociale en professionele leven.

 

Uit het artikel van “De Patiëntenkrant” Nr. 24

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone