Diabetes: deze sluipmoordenaar voorkomen - VivaGezond

Diabetes: deze sluipmoordenaar voorkomen

This post is also available in: Frans

Diabetes type 2 is een ziekte die vele jaren ongemerkt kan evolueren. Tussen het optreden van de ziekte en de diagnose kunnen vijf tot tien jaar verstrijken. Deze periode wordt prediabetes genoemd. Kan de overgang van prediabetes naar diabetes vermeden worden?

Prediabetes: een zeer discreet alarmsignaal

Zogenaamde ‘prediabetes’ is een voorfase van diabetes waarbij de persoon reeds een hoge bloedsuikerspiegel vertoont (suikerwaarden in het bloed). In tegenstelling tot diabetes is deze situatie nog omkeerbaar, als de patiënt gezonder gaat leven. Dit type van diabetes wordt vaak bij toeval gediagnosticeerd, bij een bloedonderzoek of later bij het optreden van de eerste complicaties. Omdat men geen pijn voelt, beseft men de ernst en de verwoestende gevolgen van deze ziekte op lange termijn vaak niet.

Men kan dus jarenlang diabetes hebben zonder het te weten

Diabetes type 2 kan vele jaren asymptomatisch zijn: de symptomen kunnen licht zijn of er kunnen gedurende een lange periode zelfs helemaal geen symptomen zijn. Enkele voortekens, die meer uitgesproken zijn dan normaal, moeten u waarschuwen en aanzetten om een arts te raadplegen: regelmatig moeten plassen en veel dorst hebben, gewichtsverlies, vermoeidheid, gebrek aan energie, gebrek aan belangstelling en concentratie, braken en maagpijn (symptomen die vaak verward worden met de griep), tinteling, verstramming of gevoelloosheid in handen of voeten, wazig zicht, regelmatige infecties, slechte genezing.

Lopen we allemaal risico?

De ideale kandidaat voor prediabetes is net voorbij de vijftig, zwaarlijvig, lijdt een sedentair leven, blijft roken en eet veel vetten en suikers. De druk die hij ervaart in de uitoefening van zijn beroep leidt tot een toestand van chronische stress. Als kers op de taart maakt hij zich niet ongerust over de resultaten van zijn bloedonderzoeken, met een bloedsuikerspiegel die nog niet in het rood staat maar wel regelmatig in het oranje.
Als hij zijn levenswijze niet aanpast, loopt hij het risico om echte diabetes te krijgen. Dit zou jammer zijn vermits er dan geen kans meer is om zich te herpakken.
Als de diabetes eenmaal uitbreekt, is dit voor het leven! 

Kan prediabetes behandeld worden?

Ja, en aangezien prediabetes nog omkeerbaar is, is dit zeker nuttig. De meest doeltreffende behandeling is een gezondere levenswijze om te voorkomen dat prediabetes evolueert naar diabetes. Dit betekent gewicht verliezen, evenwichtig en gecontroleerd eten en regelmatig aan lichaamsbeweging doen. Lichaamsbeweging, niet per se een inspanningssport, draagt bij tot de preventie van cardiovasculaire ziekten en diabetes type 2. Snel wandelen, de trap nemen in plaats van de lift… Dagelijks 30 minuten goed doorstappen, of iets gelijkaardigs, vermindert het risico op de ontwikkeling van diabetes type 2. Kortom, om het tij te doen keren, is het aanbevolen van gezond te leven en regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren (bloedonderzoek).

Voedingstips om diabetes II te voorkomen:

  • Op regelmatige uren eten en geen maaltijden overslaan.
  • Een stabiel, ideaal gewicht proberen te houden (overgewicht vermijden).
  • Zo gevarieerd en evenwichtig mogelijk eten.
  • De voorkeur geven aan fruit en groenten, en vezelrijke voedingsmiddelen.
  • Kiezen voor voedingsmiddelen met zo weinig mogelijk vetstoffen om de cholesterol en de andere vetten in het bloed binnen de normale waarden te houden.
  • Kiezen voor voedingsmiddelen die zo weinig mogelijk zout bevatten (voeding die teveel zout bevat kan arteriële hypertensie veroorzaken).

 

Uit “De Patiëntenkrant” Nr. 22

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone