Diabetes: verstandig een glucosemeter kiezen - VivaGezond

Diabetes: verstandig een glucosemeter kiezen

This post is also available in: Frans

Lijdt u aan diabetes? Dan is de controle van de bloedsuikerspiegel met een glucosemeter een uiterst belangrijke dagelijkse taak. Een paar tips voor een goed gebruik van uw toestel.

Waar is dat voor nodig?

Zelfs als u regelmatig bloed laat nemen, zal de meting met uw bloedglucosemeter u helpen om uw behandeling en uw voeding te optimaliseren.

Door regelmatige controles -1 of 2 of meer per dag naargelang u problemen ondervindt met uw behandeling- verzamelt u informatie die voor uw arts zeer belangrijk is om de doses of het type geneesmiddel aan te passen.

Hoe werkt die meting?

Het bloed op de teststrip zal een chemische reactie uitlokken die in verhouding staat tot de hoeveelheid suiker in uw bloed. Om de meting uit te voeren, volstaan de meter en de teststrip niet. Ze moeten worden gecombineerd met een prikpen en lancetten. Elk merk meter en prikpen is compatibel met een specifiek type toestel.

Hoe kiest u een bloedglucosemeter?

Het is belangrijk dat u een bloedglucosemeter kiest die optimaal beantwoordt aan uw behoeften en levensstijl. Raadpleeg uw arts om de voor u meest geschikte bloedglucosemeter te kiezen. Het is belangrijk dat u bepaalde parameters kent voordat u een toestel aankoopt, zoals het gebruiksgemak, de snelheid en de nauwkeurigheid van de meter. Bepaalde elektronische toestellen registreren ook recente en eerdere metingen, andere kunnen worden aangesloten op een computer om een elektronisch overzicht van uw gegevens bij te houden.

Welke gegevens?

De meting en interpretatie van de resultaten geven u belangrijke informatie:

 1. kennis over de doeltreffendheid van de behandeling en hoe snel deze werkt;
 2. omtrent de de invloed van uw dagelijkse leven: het effect van sport, van uw dieet (of het gebrek daaraan), van uw slaapritme, stress, een infectieziekte…;
 3. indien u iets abnormaals voelt- bijvoorbeeld als u zich niet lekker voelt -kunt u onmiddellijk uw bloedsuikerspiegel controleren om na te gaan of deze toestand verband houdt met uw suikerspiegel of niet;
 4. u leert uzelf, uw ziekte en meer bepaald de symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) beter kennen zodat u uw behandeling kunt aanpassen. Dat is cruciaal voor uw insulinegebruik maar ook nuttig voor het gebruik van bepaalde orale antidiabetica. Uw ziekte zal u minder ingewikkeld lijken als u ze beter kent en actief deelneemt aan de behandeling ervan.

Hoe gebruikt u de meter optimaal?

 • Zorg dat u vertrouwd geraakt met uw glucosemeter: lees de gebruiksaanwijzing, zorg dat u alles binnen handbereik hebt.
 • Was uw handen met zeep en droog ze goed af (anders wordt het bloedstaal verdund).
 • Controleer of de code van de teststrips en die op de meter dezelfde zijn.
 • Kies bij elke test een andere vinger.
 • Prik in de zijkant van uw vinger, die is minder gevoelig.
 • Zodra de druppel bloed op de teststrip zit (die u vooraf in de meter hebt gestoken!), kunt u uw vinger deppen met een papieren zakdoekje. De meter doet de rest!
 • Noteer uw resultaten zorgvuldig in het follow-upboekje, met vermelding van het tijdstip en de context. Dit zal de besluitvorming op de volgende consultatie optimaliseren en u ook helpen zelfstandig nauwkeurige aanpassingen door te voeren (zeer belangrijk voor insuline).
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone