Help, mijn kind heeft diarree! - VivaGezond

Help, mijn kind heeft diarree!

Diarree treft kinderen in epidemieën tijdens de wintermaanden. Gastro-enteritis vraagt bijzondere aandacht wegens het risico op dehydratatie, vooral bij zuigelingen. Het rotavirus is een van de belangrijkste verwekkers van acute gastro-enteritis (AGE) bij zuigelingen. De ziekte is bijzonder besmettelijk en resistent. Gastro-enteritis komt het vaakst voor tussen oktober en mei, met een incidentiepiek tussen januari en maart, door de seizoensgebonden rotavirusinfecties.

Het echte gevaar

Braken is vaak het eerste symptoom en wordt doorgaans gevolgd door diarree. De stoelgang is heel lopend, bijna waterig, en het kind kan ook koorts en buikpijn hebben. Het grote gevaar van diarree bij kinderen, ongeacht de oorzaak, is dehydratatie. Diarree en braken zorgen immers voor een groot verlies aan vocht en elektrolyten (zoals sodium). Een klein kind heeft slechts een beperkte voorraad vocht en kan dus snel uitdrogen. We moeten daarom waakzaam blijven! Laten we niet vergeten dat baby’s en kleine kinderen niet kunnen zeggen wanneer ze dorst hebben of zich niet goed voelen.

Voedingsadvies

Wanneer de baby borstvoeding krijgt, is het belangrijk om daarmee door te gaan. Adviseer de moeder echter om enkele dagen geen fruitsap te drinken en minder groenten te eten.
Bij baby’s die de fles krijgen, is het soms nodig om van melk te veranderen. De omschakeling moet gebeuren onder begeleiding van een pediater (bijvoorbeeld melk zonder lactose).

Als het kind al vaste voeding eet met een lepeltje, is het natuurlijk belangrijk om vezelrijk voedsel te vermijden (zoals rauwkost en groene groenten). Rijst, gekookte wortelen en vetarm vlees zijn dan aangeraden. Wat fruit betreft, behoren bananen, kweepeerpuree en rauwe appelen tot de mogelijkheden.

Oplossingen

Orale rehydratatieoplossingen (ORS) genieten de voorkeur boven andere dranken, die soms risico’s inhouden (zoals frisdrank of cola). Experts raden gezinnen met een baby aan om deze oplossingen preventief in huis te halen zodat ze in geval van diarree hun kind zo snel mogelijk kunnen rehydrateren. Een ORS is een oplossing van water, zout en suiker die in een optimale verhouding is samengesteld voor een doeltreffende rehydratatie.

De behandeling pakt het virus niet aan, maar richt zich op een van de meest zorgwekkende complicaties van acute diarree. In geval van ernstige dehydratatie, moet de rehydratatie in het ziekenhuis gebeuren. Een kind is pas gerehydrateerd wanneer het geen diarree meer heeft en opnieuw op zijn gewicht is van voor de ziekte.

Geen geneesmiddel zonder medisch advies…

Enkel een arts kan beslissen of een medicamenteuze behandeling tegen diarree nodig is. De microbiota, of darmflora, heeft een barrièrefunctie tegen pathogene micro-organismen door te verhinderen dat ze zich kunnen hechten aan de darmwand. Sommige wetenschappelijk gevalideerde probioticastammen herstellen de darmbarrière na een infectie en hebben een gunstige werking in de behandeling van diarree. Deze gevalideerde probioticastammen vindt men in bepaalde yoghurts en bepaalde voedingssupplementen of geneesmiddelen.

Gelatinetannaat is een medisch hulpmiddel dat snel de diarree stopt en de fysiologische functies van de darmen herstelt. Tevens verhindert het de hechting van pathogene stoffen aan de darmwand, en vermindert zo de agressie en ontsteking.

Het is aanbevolen om een arts te raadplegen voor elk kind jonger dan 2 jaar met ernstige diarree of gastro-enteritis, dat al dan niet gepaard gaat met braken. Hij zal u in functie van de symptomen, de context en de mate van hydratatie of tolerantie voor voedingsmiddelen vertellen of u thuis een oraal rehydratatiemiddel in de vorm van zakjes kan gebruiken. Respecteer voor eender welke voorgeschreven behandeling steeds de dosis, de frequentie en de duur van de behandeling. Neem nooit een langdurige behandeling zonder medisch advies.

Preventie voor alles!

Gastro-enteritis is een besmettelijke ziekte, vooral virale gastro-enteritis. Enkele eenvoudige reflexen zijn belangrijk om overdracht te voorkomen:

  • was de handen met zeep (indien mogelijk vloeibare zeep) en warm water, en neem de tijd om ze correct af te drogen;
  • was de handen na elk toiletbezoek, na de luierwissel van de baby, maar ook voor het bereiden van de maaltijd en voor het eten;
  • handdoeken die gebruikt werden door besmette kinderen mogen niet gebruikt worden door andere familieleden.

Vaccinatie tegen het rotavirus om hospitalisatie te vermijden

In 2008 overleden wereldwijd 453.000 kinderen jonger dan 5 als gevolg van een rotavirusinfectie. In België leidde de ziekte tussen 2000 en 2004 tot 5.600 hospitalisaties. 286.000 patiënten werden ambulant verzorgd. Sinds 2006 bestaat er in België een reeks vaccins bestemd voor zuigelingen. Ze worden voor drie kwart door het Riziv terugbetaald. Een nieuw onderzoek, waaraan 39 ziekenhuizen deelnamen, toont aan dat vaccinatie uiterst doeltreffend is. Hoewel een vaccin de ontwikkeling van de ziekte niet tegenhoudt, hebben wetenschappers vastgesteld dat slechts 67% van de gevaccineerde patiënten ernstig ziek wordt, tegenover 86% van de niet-gevaccineerde patiënten. In 91% van de gevallen hoeven gevaccineerde patiënten ook niet in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Vaccinatie tegen rotavirus wordt aanbevolen voor alle zuigelingen tot 6 maanden.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone