Doel: geen enkel wratje - VivaGezond

Doel: geen enkel wratje

This post is also available in: Frans

Heeft je kind een wrat? Maak je geen zorgen, dit is een veel voorkomende onschuldige infectie die zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomt. Om de wrat snel te laten verdwijnen en overdracht te voorkomen, moet ze wel zo snel mogelijk behandeld worden!

De schuldige?

Een virus van de familie van het Papillomavirus (‘verwanten’ van het HPV-virus, van baarmoederhalskanker) dat in de huid dringt via een kleine opening of een wonde. Wratten komen vooral voor op handen, vingers en voeten, maar kunnen op alle lichaamsdelen verschijnen. Soms verdwijnen ze spontaan, maar in de meeste gevallen zijn ze hardnekkig, met een groot risico op besmetting!

Waarom ik?

Niemand wordt bespaard van wratten. Blootstelling aan het virus betekent niet automatisch dat er wratten ontstaan, elk immuunsysteem reageert anders. Kinderen lopen meer risico, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.
Wratten zijn geen kwestie van hygiëne. De belangrijkste risicofactoren zijn een warme en vochtige omgeving, een geïrriteerde of gebarsten huid, een zwak immuunsysteem, vermoeidheid, grote stress, emotionele shock, eczeem.

Zeer snelle overdracht

Wratten kunnen overgedragen worden op verschillende manieren:
• door direct contact: als men de wrat van iemand anders aanraakt;
• door zelfbesmetting: bij een geïnfecteerde persoon verspreidt het virus zich van de ene naar de andere plaats;
• door contact met een besmet voorwerp: kous, schoen…
• door contact met een vochtig oppervlak (vaak de grond): douches of openbare zwembaden, sportcentra, strand, sauna…

Hoe sneller, hoe beter!

Wratten zijn zeer besmettelijk, daarom is het belangrijk ze zo snel mogelijk te behandelen. Bovendien is het gemakkelijker om recente wratten te verwijderen dan oude wratten. De gemakkelijkste behandeling bestaat uit het lokaal aanbrengen van een keratolytisch middel, zoals trichloorazijnzuur en salicylzuur die de wrat laag per laag afschrapen.
Mierenzuur droogt de wrat uit en is dus een even doeltreffende maar minder agressieve oplossing. Deze producten moeten een- of tweemaal per dag of per week aangebracht worden, in functie van de behandeling, totdat de wrat volledig verdwenen is. Behandeling met cryotherapie, door middel van koude, was tot voor kort enkel mogelijk bij de arts. Tegenwoordig bestaat er echter ook een versie om dit zelf te doen die vrij verkrijgbaar is in de apotheek.
Kies bij de keuze van een behandeling voor een gemakkelijk aan te brengen product en vraag advies aan je apotheker.

Afspraak bij de dokter

Als je al verschillende jaren een wrat hebt die niet verdwijnt ondanks verschillende behandelingen, als de wrat zeer pijnlijk of groot is, als je veel wratten hebt, als de wrat op het gelaat of de genitaliën voorkomt, moet je een arts raadplegen! Er bestaan immers andere behandelingen zoals laser, cryotherapie of chirurgie om ze te laten verwijderen.

———

Tips om overdracht van het virus te voorkomen

  • Niet krabben aan de wrat, zodat ze zich niet verspreidt naar andere lichaamsdelen.
  • Goed de handen wassen en drogen!
  • De wrat bedekken met een pleister als je op blote voeten loopt.
  • Geen persoonlijke voorwerpen delen (bv.: kousen, handdoek, nagelvijl, scheermes…).
  • Nooit de wrat van iemand anders aanraken.
  • In het zwembad kan je het best aangepast schoeisel dragen, maar dit biedt geen volledige bescherming omdat dergelijke waterschoenen openingen hebben die het water doorlaten.
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone