Darmparasieten: echt ongewenste gasten... - VivaGezond

Darmparasieten: echt ongewenste gasten…

Voor parasieten is uw huisdier de ideale gastheer – en dat is nog zacht uitgedrukt! Parasieten, of het nu inwendige dan wel uitwendige zijn, zijn nooit volledig onschadelijk voor de gezondheid van een dier, en zelfs niet voor hun baasje, al heeft die er ogenschijnlijk weinig of geen last van. 

Groeiachterstand, afwisselend diarree en constipatie, problemen met de eetlust, vermageren, een doffe vacht of anale jeuk kunnen wijzen op darmparasieten. Maar wormen kunnen niet altijd met het blote oog worden geïdentificeerd en sommige dieren met darmparasieten vertonen geen symptomen. De wormsoort varieert naargelang de diersoort, de leeftijd en de levensstijl van het dier.

Er bestaan twee belangrijke soorten darmwormen bij honden en katten:

  • Ascaris (spoelworm): een kleine worm die lijkt op minispaghetti en die voorkomt bij jonge dieren (al van bij de geboorte) en volwassen dieren;
  • Dipylidium (lintworm) is een solitaire worm die vaak voorkomt bij honden en katten omdat ze wordt overgedragen door vlooien.

Maar omdat de dieren op uiteenlopende manieren kunnen worden besmet, kan geen enkel wormmiddel een nieuwe besmetting voorkomen. Daarom moet het dier regelmatig worden ontwormd met een ontwormingsmiddel dat werkzaam is tegen alle wormsoorten.

Honden en katten moeten levenslang geregeld worden ontwormd (het effect van ontwormingsmiddelen is niet blijvend) en dit vanaf de 2e of 3e levensweek; drachtige vrouwelijke dieren moeten ook systematisch worden behandeld om het risico op besmetting van de jongen te vermijden of te verkleinen. Het is ook heel belangrijk om een perfecte basishygiëne voor de omgeving te garanderen. Kinderen mogen dieren die niet zijn ontwormd niet vastnemen of zich door deze dieren laten likken.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone