Een ijzeren moraal! Het beste natuurlijke voorschrift - VivaGezond

Een ijzeren moraal! Het beste natuurlijke voorschrift

This post is also available in: Frans

Down, depressie, winterblues… Niet te verwarren! Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen een dipje en een echte depressie. Iedereen heeft al eens de blues. Dat is normaal, vooral op moeilijke momenten. Vitaminen, planten en voeding kunnen helpen om gelukkiger te zijn en zen te blijven!

Breng bloemen in uw leven, dat is goed voor de moraal!

De bloembereidingen of ‘Bachbloemenremedies’ werden ontwikkeld in de jaren 30 door dr. Edward Bach. Zijn filosofie – “Zolang de ziel, het lichaam en de geest in evenwicht zijn, kan niets ons treffen” – was zeer vooruitstrevend voor die tijd. Deze arts heeft de 10 laatste jaren van zijn leven gewijd aan de studie en de erkenning van 38 gedragsvormen die hij identificeert als de belangrijkste oorzaken van negatieve gemoedstoestanden. Hij vond in de natuur bloemen die gunstig reageren op deze moeilijke emoties door middel van een polarisering. De 38 bereidingen op basis van bloemen werden ondergebracht in 7 gedragscategorieën: angst, overgevoeligheid voor de invloeden en ideeën van anderen, eenzaamheid, twijfel, overdreven zorgen voor het welzijn van anderen, onverschilligheid en neerslachtigheid-wanhoop.

Gebrek aan licht is verantwoordelijk voor een negatieve gemoedstoestand. 
De lichtsterkte op een mooie dag bedraagt 100.000 lux, op een winterdag is dit nauwelijks 2.000 lux, of vijftig keer lager! Bovendien regelt het licht ons waak/slaapritme (dag/nacht) en draagt het bij tot de aanmaak van bepaalde hormonen en neurotransmitters die een invloed hebben op ons humeur. In zulke omstandigheden is het niet verwonderlijk dat uw interne klok ontregeld raakt!
Luminotherapie is zeer doeltreffend om zich beter te voelen. De behandeling bestaat erin om zich minimum een half uur per dag bloot te stellen aan een luminotherapie lamp, bij voorkeur binnen de eerste twee uur na het ontwaken. Vraag advies aan uw arts.

Lichaamsbeweging beschermt tegen depressie

Op eender welke leeftijd kan lichaamsbeweging een depressie voorkomen. En niet alleen een ernstige depressie, maar ook neerslachtigheid (zich down voelen zonder dat er sprake is van een ‘echte’ depressie). Het risico daalt met ongeveer 20% wanneer men driemaal per week aan lichaamsbeweging doet, wetende dat elke bijkomende activiteit een bijkomend voordeel biedt.? Als uw humeur omslaat, beweeg dan! Zo vermijdt u dat uw negatief gevoel overgaat in een depressie.

Chocolade heeft een positieve werking op het humeur!

Chocolade is een natuurlijk zetje tegen neerslachtigheid. Het zorgt voor de vrijgave van endorfine dat ons een echt genotsgevoel geeft dat vergelijkbaar is met… de liefde! Een bepaald bestanddeel van chocolade, theobromine, zou verantwoordelijk zijn voor deze positieve werking op het humeur.

Planten om de blues te bestrijden.

Dankzij hun bekende kwaliteiten helpen planten het lichaam zich natuurlijk te herstellen van een dipje. Bepaalde planten (valeriaan, melisse, passiebloem…) bestrijden angstgevoelens. Andere zijn adaptogenen (eleutherocoque, ginseng, rhodiola…): ze helpen om beter bestand te zijn tegen stress.

Homeopathie heeft geen bijwerkingen, kan worden gebruikt voor alle leeftijden en kan eveneens sombere episoden verlichten. In combinatie met een betere levenshygiëne (regelmatige nachten en maaltijden, minder alcohol en koffie). Want als je uit een moeilijke periode wil geraken, moet je zelf besluiten om beter te worden, de situatie aanpakken en jezelf verzorgen. Een motivatie die je zeer moeilijk zelf kan vinden in geval van een depressie, maar wel mogelijk is bij een gewoon dipje.

 

Uit “De Patiëntenkrant Nr. 22

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone