Eerste hulp: levensreddende handelingen... - VivaGezond

Eerste hulp: levensreddende handelingen…

This post is also available in: Frans

Vermoedelijk zouden jaarlijks heel wat levens kunnen worden gered als zelfs maar één persoon op vijf de eerstehulphandelingen kende. Jammer genoeg volgt minder dan 7% van de Belgen jaarlijks een eerstehulpopleiding. Wat zijn precies die levensreddende handelingen?

Iemand heeft een bloedneus. Zeg hem dat hij zijn hoofd naar achteren moet kantelen. FOUT

Er wordt beweerd dat iemand die zwaar uit zijn neus bloedt, het hoofd naar achteren moet kantelen. Deze handeling is totaal fout. Het is aangewezen om ten minste tien minuten te drukken op het zachte gedeelte van het neusgat dat bloedt en het hoofd lichtjes voorover te buigen, en dit tot het bloeden afneemt.

Als de persoon die uit zijn neus bloedt het hoofd naar achteren kantelt, zal het bloed in zijn/haar keel lopen en misselijkheid of een hoestbui uitlokken. Bovendien is deze aanpak bedrieglijk omdat je de indruk krijgt dat de bloeding snel stopt. Maar zodra het slachtoffer zijn hoofd weer in normale positie brengt, zal het bloeden herbeginnen.

Om dezelfde redenen moet u iemand die een bloedneus heeft, niet doen liggen. Niet snuiten net na de bloeding: snuiten kan een nieuwe bloeding uitlokken. U kunt ook een bloedstelpend watje of een propje van een papieren zakdoekje in het neusgat steken. Als het bloeden aanhoudt of herbegint, bel dan een arts of ga naar de spoeddienst.

Ongeacht de urgentiesituatie, is het belangrijk om de situatie juist in te schatten en eerste hulp te bieden.

  1. Zorg voor veiligheid op de plaats van het ongeval en garandeer de veiligheid van de betrokken personen: controleer de veiligheidsomstandigheden en ga na of er geen bijkomend gevaar aanwezig is (verkeer, brand, elektriciteit…).
  2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer: stel u voor en leg het slachtoffer uit wat u gaat doen om hem/haar gerust te stellen. Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is en normaal ademt. De vitale prognose is vaak in gevaar bij aantasting van het bewustzijn of de ademhaling. Praat zo veel mogelijk tegen hem/haar om hem/haar bij bewustzijn te houden.
  3. Indien nodig belt u de hulpdiensten. Verstrek de eerste hulp op een rustige, niet gehaaste manier.
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone