Effect van voeding op de kwaliteit van sperma - VivaGezond

Effect van voeding op de kwaliteit van sperma

Italiaanse en Spaanse onderzoekers hebben een meta-analyse uitgevoerd van studies die de kwaliteit van het zaad en de mannelijke vruchtbaarheid hebben onderzocht volgens de voeding.

Naast een gezonde levenswijze (regelmatige lichaamsbeweging, minder alcohol en cafeïne, yoga, meditatie en tai chi) kan ook een evenwichtige voeding de kwaliteit van de spermatozoa significant verbeteren.

Volgens die meta-analyse heeft een voeding die veel voedingsstoffen bevat zoals omega-3-vetzuren, bepaalde antioxidantia (vitamine E, vitamine C, ?-caroteen, selenium, zink, cryptoxanthine en lycopeen), vitamine D en foliumzuur en weinig verzadigde en transvetzuren, een duidelijk gunstig effect op de kwaliteit van het zaad.

Het is raadzaam meer zeeproducten zoals vis, zeevruchten en schaaldieren, gevogelte, volle granen, fruit en groenten, vetarme zuivelproducten en magere melk te eten en voedingsmiddelen op basis van soja, aardappelen, gewone zuivelproducten, kaas, koffie, alcohol, suikers en frisdranken te verminderen of te mijden.

De auteurs van de studie voegen er nog aan toe dat een mediterrane voeding een evenwichtig voorbeeld is dat beantwoordt aan die richtlijnen. Dat type voeding is dan ook aan te raden bij mannen die hun kansen op vaderschap willen verhogen.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone