Elektronische sigaret: een ‘vals goed idee’! - VivaGezond

Elektronische sigaret: een ‘vals goed idee’!

This post is also available in: Frans

In een reactie op de rage van de elektronische sigaretten, waarschuwt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) voor het potentiële gevaar van deze apparaten. 

De elektronische sigaret, wat is dat eigenlijk?

Het lijkt op een echte sigaret, maar eigenlijk is het er geen. Dit onduidelijke statuut van de elektronische sigaret zorgt voor discussie!

De elektronische sigaret bestaat uit drie essentiële elementen:

– Een capsule gevuld met een vloeistof, met name propyleenglycol of glycerol, verschillende aroma’s (tabak, munt, fruit, enz.) en eventueel nicotine;

– Een verstuiver die deze vloeistof omvormt tot damp en zo ‘rook’ creëert;

– Een batterij met een elektronisch gestuurd verhittingselement dat de vloeistof opwarmt.

Geen toestemming

In België is de commercialisering van de elektronische sigaret in principe verboden, maar er bestaat een zekere tolerantie ten aanzien van producten zonder tabak. Deze ‘e-sigaretten’ worden in drie categorieën opgedeeld:

– elektronische sigaretten die tabak bevatten vallen binnen het toepassingsgebied van de reglementering inzake tabak. Er mag geen reclame voor gemaakt worden en het is verplicht om deze producten bij de FOD Volksgezondheid aan te geven wanneer ze op de markt komen. Momenteel is er slechts één sigaret geregistreerd en dus ook slechts één sigaret die toestemming kreeg om verkocht te worden.

– de tweede categorie omvat elektronische sigaretten die nicotine bevatten en die voorgesteld worden als hulpmiddel bij rookstop (i.e. als therapeutische indicatie). Die worden beschouwd als geneesmiddelen en moeten als dusdanig geregistreerd en vergund worden bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Momenteel is er geen enkele sigaret op deze manier geregistreerd. Dat wil zeggen dat diegene die toch verkocht worden, ontsnappen aan controle. Er is niets geweten over hun kwaliteit noch over het exacte volume aan nicotine dat ze bevatten.

– ten slotte zijn er de e-sigaretten die tabak noch nicotine bevatten en evenmin aangewend worden als hulpmiddel bij het ontwennen. Die worden beschouwd als normale consumptiemiddelen en kunnen dan ook vrij te koop aangeboden worden.

“Geen enkele elektronische sigaret beschikt over de toestemming op de markt gebracht te worden als geneesmiddel en geen enkele fabrikant heeft een aanvraag in deze zin ingediend”, geeft het FAGG aan. Sinds september 2012 is het bovendien verboden een elektronische sigaret te gebruiken op een plaats waar het verboden is een traditionele sigaret op te steken. Bij onze zuiderburen, waar het aantal regelmatige ‘e-rokers’ op 500.000 wordt geschat, raadt het Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) aan om “geen elektronische sigaretten te gebruiken”, waarbij het benadrukt dat deze producten niet in een apotheek mogen worden verkocht.

En wat met onze gezondheid?

Er zijn zeer weinig studies verricht naar de impact van elektronische sigaretten op de gezondheid.

Sommige studies suggereren wel dat de elektronische sigaret minder schadelijk zou zijn dan ‘echte’ sigaretten.

Het probleem is echter dat het product helemaal niet gecontroleerd wordt.

Volgens het FAGG  “bestaat er een gevaar in verband met de dosis nicotine”. Volgens de FOD Volksgezondheid “kan een orale dosis nicotine van 10 mg bij een kind en 30 tot 50 mg bij een volwassene een dodelijk effect hebben”. 

Het ANSM benadrukt dat deze oplossingen min of meer belangrijke hoeveelheden nicotine bevatten. Zelfs in zwakke concentraties kunnen ze “ongewenste effecten veroorzaken”, vooral dan bij kinderen, wanneer die er per ongeluk aan blootgesteld worden. De Europese Vereniging van Respiratoire Aandoeningen raadt het gebruik eveneens af omwille van de aanwezigheid van giftige en soms kankerverwekkende stoffen.

Nuttig?

Wat is nu het eigenlijke nut van de elektronische sigaret bij rookstop? Het lijkt erop dat sommige rokers erdoor geholpen worden, maar artsen en tabakologen raden het in geen geval aan. Er bestaan andere, meer wetenschappelijk manieren om te stoppen met roken.

Sommige landen zoals Canada en Australië verbieden de e-sigaret. Als gevolg van ernstige studies naar hun risico, heeft ook de Europese Commissie beslist hierover een wetgeving uit te werken. De Wereldgezondheidsorganisatie ten slotte is van oordeel dat de elektronische sigaret haar strategieën in de strijd tegen tabak schade toebrengt.

Deze elektronische apparaten worden vandaag zonder specifieke controle door de overheid op de markt gebracht. Ze worden gefabriceerd door niet-farmaceutische bedrijven en moeten niet voldoen aan de normen die in de farmaceutische sector gevraagd worden inzake kwaliteit, veiligheid en efficiëntie. De meeste elektronische sigaretten worden verkocht via illegale websites, afkomstig uit alle delen van de wereld. De kwaliteit van de producten is sterk uiteenlopend en de veiligheidsregels navenant.

De verkoop ervan verbieden of reglementeren lijkt dan ook een prioriteit voor onze gezondheid en onze veiligheid.

Wat is uw mening over dit product?
Hebt u het zelf al uitgeprobeerd?
Laat uw reacties en uw opmerkingen achter op dit artikel.

Meer informatie:
www.fagg.be

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

2 thoughts on “Elektronische sigaret: een ‘vals goed idee’!

 • 3 June 2013 at 7 h 07 min
  Permalink

  Even slecht als gewone sigaretten, voor mij is het een vervanging van sigaretten op plaatsen waar ik niet binnen mag roken.
  Ze stinken niet, en ze zijn niet schadelijk voor de medemens, verder is het een gewoon nicotine stokje. Zeker niet gezonder en zeker niet een manier om te stoppen met roken.

 • 4 June 2013 at 8 h 06 min
  Permalink

  Bedankt voor uw interesse.

Comments are closed.