Endometriose: aandacht voor deze ziekte - VivaGezond

Endometriose: aandacht voor deze ziekte

This post is also available in: Frans

Pijnlijke maandstonden, intense vermoeidheid, bloedingen, onvruchtbaarheid… Eén vrouw op tien zou lijden aan endometriose. Om deze duizenden vrouwen hoop te geven, willen we deze ziekte even onder de aandacht brengen.

Endometriose is een complexe ziekte. Men zegt zelfs dat er niet een maar ‘meerdere’ endometrioses bestaan omdat deze ziekte zich bij elke vrouw anders ontwikkelt.
Het endometrium is het weefsel dat de baarmoeder bekleedt. Onder invloed van hormonen (oestrogenen) wordt, tijdens de menstruatiecyclus, het endometrium dikker met het oog op een mogelijke zwangerschap. Als er geen bevruchting is, ontbindt het weefsel en bloedt het. Dit zijn de maandstonden. Endometriose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder, wat letsels, vergroeiingen en cystes kan veroorzaken. De cellen van het baarmoederweefsel die elders woekeren, bevinden zich vooral op de geslachtsorganen en het buikvlies, maar breiden vaak uit naar de blaas, het spijsverteringsstelsel (darm)…

Deze ziekte kan elke vrouw die menstrueert treffen. Wanneer men hen ondervraagt, klagen de meeste vrouwen met een ernstige vorm van de ziekte over gynaecologische pijn sinds de puberteit.

Zeer uiteenlopende symptomen

De symptomen worden vaak gebanaliseerd maar het belangrijkste symptoom is pijn, soms ondraaglijke pijn: ze manifesteert zich tijdens de maandstonden, bij ontlasting of urinelozing, tijdens seksuele betrekkingen, of in de vorm van pijn in de onderbuik tussen de regels. Maar dit is niet de enige manifestatie van endometriose. Als de ziekte is uitgebreid naar de blaas kan ze ook pijn veroorzaken tijdens het plassen. Ze kan ook het spijsverteringskanaal koloniseren en de ontlasting verstoren. Meestal verergert endometriose met de tijd. Er worden voortdurend nieuwe eilandjes van slijmvliezen gevormd. Daarom nemen de klachten doorgaans toe, als ze niet worden behandeld.

De ziekte kan ook volledig asymptomatisch zijn.
In dit geval wordt ze doorgaans toevallig ontdekt, bijvoorbeeld tijdens een consultatie wanneer de vrouw moeilijk zwanger raakt.

Belangrijke boodschap: vrouwen moeten stoppen te geloven dat het normaal is dat ze kronkelen van de pijn tijdens de maandstonden en dat pijn deel uitmaakt van het dagelijkse leven van een vrouw. Elke hevige en recidiverende pijn tijdens de regels vereist medisch advies. Een te late diagnose van endometriose is de belangrijkste oorzaak van steriliteit.

Een mysterieuze ziekte…

De oorzaak van de ziekte is nog niet bekend, maar de hypothese die nu naar voren wordt geschoven is een onvolledige absorptie van menstrueel bloed dat terugvloeit (via de fallopische buis) in de buikholte. Het risico is groter wanneer de regels lang duren of wanneer de cyclus korter is. Er bestaan ook infectieuze, genetische factoren en giftige stoffen uit de omgeving, zoals dioxine, die vatbaarder maken voor endometriose.

Van diagnose tot behandeling

Vandaag wordt endometriose (vaak toevallig) gediagnosticeerd met een vertraging van gemiddeld vijf jaar. In deze periode heeft de ziekte de tijd gehad om aanzienlijke schade te berokkenen aan verschillende organen. Ook omdat endometriose zich bij elke vrouw anders manifesteert, zijn de behandelingsmogelijkheden zeer divers: geneesmiddelen om de symptomen te bestrijden (vooral de pijn), chirurgisch verwijderen van de endometriosehaarden of een doelgerichte hormoonbehandeling. De behandeling zal geval per geval aangepast worden aan de ernst van de letsels, de klachten, en ook de impact van deze ziekte op het gevoelsleven, de moraal, het beroepsleven en zelfs het sociale leven van deze vrouwen.

 

Uit”De Patiëntenkrant” Nr. 26
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

RelatedPost