ESBL in ons voedsel… - VivaGezond

ESBL in ons voedsel…

This post is also available in: Frans

Volgens Herman Goossens, professor medische microbiologie aan de universiteit Antwerpen en tevens een internationale autoriteit wat betreft antibiotica, zouden er gevaarlijke bacteriën aanwezig zijn in het vlees van onze supermarkten, die bovendien resistent zijn tegen antibiotica.

Deze bacteriën zijn te vinden in kip, runds- en kalfvlees. Indien de bacteriën zelf geen ziekte of infecties veroorzaken, kunnen ze een resistentie tegen antibiotica teweegbrengen en op deze manier ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Deze toename van ‘ESBL’* in het vlees zou het gevolg kunnen zijn van een overconsumptie van antibiotica in de veeteelt.

Welke oplossing?

Enterobacteriaceae zijn gevoelig voor hitte, die ze snel kan doden. Dus is het zaak van vlees dat met ESBL besmet is (maar ook ander vlees) goed te verwarmen. Indien een biefstuk besmet is, dan is dat aan de buitenkant niet in de massa en volstaat het om alles goed aan de buitenkant dicht te schroeien en te verhitten. Dan mag de rest gerust saignant blijven. Kippenvlees dat besmet is moet goed verhit worden tot in de kern, dat is ook lekkerder dan een kippenfilet die nog rood zou zijn van binnen. Een ander probleem is dat besmet gemalen vlees natuurlijk overal ESBL-bacteriën zal bevatten en in zijn geheel dus goed verhit moet worden.

Een blijvend gevaar is de vaak gebrekkige keukenhygiëne. De biefstuk wordt op een snijplank in mooie stukken verdeeld die daarna naar de kunst gebakken worden. Daarna gaat het gebakken vlees op dezelfde snijplank om met hetzelfde mes verder versneden te worden en dan heb je natuurlijk besmet goed gebakken vlees. Een goede hygiëne is dus ook in de thuiskeuken van levensbelang.

Gezonde liefhebbers van filet americain mogen ook verder van deze specialiteit genieten, maar dienen het best toch even op te letten dat het materiaal echt wel vers is. Zelf versnijden is de beste aanrader, maar daar wil niet iedereen aan beginnen.

Moet men zich zorgen maken?

In België worden de controles van voedingsmiddelen, waaronder de controle van het vlees, toevertrouwd aan het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Men mag deze ESBL-bacteriën zeker niet als een lachertje beschouwen: dit probleem noodzaakt ook bij de consument een zekere waakzaamheid. Hierbij is het belangrijk om te weten dat door de voedingsmiddelen goed te verhitten, men de bacteriën efficiënt kan vernietigen.

Het bleek bovendien dat de grote media zoals de televisiemaatschappijen foutief ervan uitgingen dat al je darmbacteriën resistent worden als je vlees besmet met ESBL zou gegeten hebben… niet dus! Alweer stellen we vast dat de wetenschappelijke kennis van onze grote pers toch een beetje te wensen overlaat. Misschien moeten wij de studenten die journalistiek studeren toch ook wat wetenschap aanbieden in hun studiepakket.

De gezondheid mag men namelijk niet al te licht opvatten.

* Extended-spectrum bèta-lactamase is een enzym dat sommige soorten van bacteriën in staat stelt om antibiotica zoals penicilline en cefalosporines af te breken.

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone