Gewicht verliezen: je hoeft het alleen echt te willen! - VivaGezond

Gewicht verliezen: je hoeft het alleen echt te willen!

This post is also available in: Frans

Als we aan diëten denken, hebben we keuze te over: het koolhydraatdieet (gedissocieerd dieet), Montignac, Atkins, proteïnedieet, Aziatisch dieet… Met een beetje verbeelding kunnen we elke dag een ander dieet volgen en ons het hele jaar en heel ons leven dingen ontzeggen! Om aan die dictatuur te ontsnappen is er maar één oplossing: gecontroleerd blijven eten!

Als het over afvallen gaat, horen we van alles en nog wat…

Ja inderdaad! Enkele voorbeelden: je mag geen suikers en eiwitten samen eten; om zeker gewicht te verliezen, moet je minder dan 1.000kcal/dag eten; je mag geen bananen eten, daar word je dik van, enzovoort. Kortom, allemaal beweringen die onze arme hersentjes in de war brengen en vooral onze hypothalamus dan.

Het grote paradigma bij voeding is dat we te dik zijn omdat we te veel eten, en dus lijkt de evidente samenvatting dat we ‘hypocalorisch eten om slank en mooi te zijn’, en dat we ‘minder eten, dus meer afvallen’. Die trends kunnen bij bepaalde mensen zelfs leiden tot een voedingsfobie, waarvoor een multidisciplinaire aanpak nodig is.

Regelen onze hersenen onze eetlust?

Ja! Het is allemaal een kwestie van chemie en boodschappen die vertrekken in onze hypothalamus. We kunnen onze hersenen de boodschappen die noodzakelijk zijn voor hun evenwicht niet ontzeggen. De biochemie van onze hersenen beïnvloedt onze manier van eten, net zoals onze manier van eten de biochemie van onze hersenen beïnvloedt. Dus: voedingsgewoontes aanpassen door calorieën te controleren, kan echt het metabolisme van het lichaam veranderen. Het kan zelfs de hersenfunctie beïnvloeden. De invloed van een dieet op de hersenen is aanzienlijk. Het is dus belangrijk dat we, om het centrum van de honger te controleren, regelmatig degelijk eten, op een vast uur. Die gecontroleerde voedselinname geeft een duidelijk signaal aan onze hersenen.

Als we het centrum van onze eetlust willen controleren door ons dingen te ontzeggen, proberen we eigenlijk het onmogelijke!

Dat is helemaal waar! We denken dat we niet meer dan 1.000kcal/dag mogen eten, dat we dit of dat niet mogen eten na dat uur, we slaan het ontbijt over, we hebben geen tijd om ‘s middags genoeg te eten. En dan vinden we het raar dat we een onweerstaanbare drang hebben tussen – meestal – 16 en 19 uur. In realiteit ontzeggen we door ons gedrag onze hypothalamus een hele berg convergente boodschappen die ons het gevoel van verzadiging geven (het gevoel dat we geen honger meer hebben). Maar het ergste is dat de beperkingen die we onszelf opleggen qua voeding onze hypothalamus verhinderen om boodschappen te versturen naar een deel van ons zenuwstelsel om ons calorieverbruik te verhogen.

Hoe verklaren we het jojo-effect van een dieet dan?

Heel vereenvoudigd leg ik aan de patiënten uit waarom ze moeten eten om te vermageren! Als de hypothalamus tevreden is door de boodschappen die hij krijgt van een evenwichtige maaltijd, heb je geen honger of zin meer tussen de maaltijden, en verbrand je vooral meer calorieën. Als de hypothalamus niet tevreden is, heb je honger en zin om te eten, en verbrand je minder calorieën. Na wat tegenstribbelen moeten we toegeven en eten we heel calorierijke dingen op een compulsieve manier. We komen sneller aan, ook al hebben we in eerste instantie kilo’s verloren. Dat verklaart het jojo-effect!

De adolescentie, een gevoelige periode

De adolescentie is een periode waar een groeispurt, hormonale en fysieke veranderingen, en ontvankelijkheid en zelfs kwetsbaarheid voor informatie over de weldaden en schadelijke effecten van bepaalde voedingscategorieën samenkomen.

Meer behoeften, een niet-gestructureerde voeding, trends en nood aan het behoren bij een groep maken van deze levensfase een periode waarin jongeren erg vatbaar zijn voor alle soorten tekorten en een verstoorde balans.

Veel jonge vrouwen maken zich soms zorgen over de fysieke transformatie die ze meemaken en willen een mooi figuur bewaren, en dan klampen ze zich vast aan afwijkende ideeën over voeding, wat in het beste geval tot banaal compulsief eetgedrag leidt.

Soms kan een tienermeisje eetstoornissen ontwikkelen waarvan de behandeling heel lang en multidisciplinair is en waarvoor soms een opname in een gespecialiseerd ziekenhuis nodig is.

Samengevat: eet en je zult vermageren…

Ja, maar ik heb niet gezegd dat je alles zomaar mag eten, en in alle mogelijke hoeveelheden. Als gewichtsverlies dus niet mag door strikte beperkingen op het vlak van voeding, zijn er regels die moeten worden gerespecteerd en bepaalde zaken die je niet mag eten. Het is een kwestie van gezond verstand!

Ik herhaal enkele basisregels:

– de bedoeling van een dieet is dat je nooit honger of zin hebt tussen de maaltijden;

– het ontbijt is essentieel;

– we moeten ervoor zorgen dat we ‘s morgens en ‘s middag voldoende eiwitten binnenkrijgen (maar niet alleen maar dan);

– groenten moeten 2/3 van de middag- en avondmaaltijd uitmaken (principe van het dubbele aan groenten ‘s middags en ‘s avonds);

– indien mogelijk eet je zowel ‘s middags als ‘s avonds soep;

– eet nooit minder omdat je weet dat je ‘s avonds op restaurant gaat;

– sla nooit het ontbijt over omdat je de avond tevoren in een restaurant hebt gegeten;

– alcohol (wijn en bier) bevordert de vetopname;

– bananen, pasta, rijst en aardappelen in een normale hoeveelheid maken je niet dik;

– eieren zijn niet slecht voor de cholesterol.

Een ontbijt bijvoorbeeld kan bestaan uit een of twee sneden grijs brood of lichtgrijs brood, met fruit naar keuze en een zachtgekookt eitje, enkele kerstomaatjes, feta (25g), olijven, ham (30g), ja alles samen. Een middagmaal moet voor 2/3 uit groenten bestaan, en voor 1/3 uit vis of vlees – en daar voegen we dan twee soeplepels zetmeelhoudende producten aan toe.

Het avondmaal bevat ook 2/3 van het gewicht aan groenten, 1/3 aan zetmeelhoudende producten en 80g mager vlees of vis (we eten hiervan vaak veel meer… of veel te veel). Als tussendoortje kies je voor een stuk fruit, kwark of oliehoudende producten (zoals noten of amandelen).

Moeten we voedingssupplementen nemen tijdens een dieet?

Tijdens elk dieet kunnen er tekorten van bepaalde essentiële micronutriënten ontstaan. Zink, magnesium en chromium zijn vaak interessant in die periode. Het is ook belangrijk dat onze darmen een goede intestinale flora hebben. Daardoor worden de voedingsstoffen goed opgenomen en wordt er een degelijke barrière opgebouwd.

Slank zijn en je goed voelen bereik je niet door strikt op calorieën te letten, maar wel door evenwichtig te eten. Laat je niet te veel regels opleggen en leef je leven!

In samenwerking met
dr. Jean-Michel Philippart de Foy
(arts nutritionist, Sint-Pieters-Woluwe)

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone