Vaginale droogheid: hoe blijven genieten? - VivaGezond

Vaginale droogheid: hoe blijven genieten?

Ongeacht hun leeftijd heeft 55% van de vrouwen last van vaginale droogheid. Een intiem, vervelend probleem dat de seksuele beleving verstoort. Gelukkig bestaat er voor elke vrouw een doeltreffende en aangepaste oplossing. Ontmoeting met professor Mares, afdeling Gynaecologie-verloskunde, CHU de Nîmes.

Een tekort aan vocht?

Intieme droogheid (of vaginale droogheid) uit zich in een tekort aan vocht in de vagina. De vagina en de vulva zijn van nature vochtig en gehydrateerd door lokale afscheiding van het slijmvlies. Verschillende tekenen kunnen wijzen op droogheid: roodheid van de genitaliën, irritatie, jeuk, enz. Nog vervelender wordt het wanneer de vagina niet meer vochtig wordt, of toch niet voldoende, en zo haar elasticiteit gedeeltelijk verliest, wat seksuele betrekkingen pijnlijk of zelfs onmogelijk maakt.

Intieme droogheid verstoort de seksuele harmonie in een relatie.

Vele oorzaken waaraan soms niet wordt gedacht

Vaginale droogheid komt meestal voor tijdens de belangrijkste hormonale veranderingen in het leven van een vrouw (zwangerschap, bevalling, borstvoeding, menopauze). De afname van de oestrogeenconcentratie werkt intieme droogheid in de hand. Een vrouw kan er dus ook last van hebben op bepaalde momenten in haar cyclus of als ze bepaalde voorbehoedsmiddelen neemt. Aarzel niet uw arts om raad te vragen.

Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (antidepressiva, antipsychotica, behandelingen tegen acne (isotetrinoïne), bloeddrukverlagende middelen, (antihistaminica, geneesmiddelen tegen kanker), bepaalde ziekten (suikerziekte, depressie, multipele sclerose, huidziekten ter hoogte van de vulva), roken en stress kunnen droogheid van de vulva en de vagina veroorzaken.

Een te agressieve intieme hygiëne met ongeschikte reinigende producten, vaginale douches, te vaak inlegkruisjes dragen die het vocht van de genitale zone absorberen, voortdurende wrijving door te knellende pantalons… ze hebben allemaal een agressief effect op de gevoelige buitenkant van de intieme zone en kunnen zodoende de vaginale hydratatie beïnvloeden.

Het is belangrijk om bij het wassen geen producten te gebruiken die te agressief zijn voor het vaginale slijmvlies. Die kunnen immers de vaginale flora vernietigen, die een goede lubricatie garandeert.

Intieme hydratatie en lubricatie: twee natuurlijke mechanismen

Lubricatie hangt samen met opwinding en de geslachtsdaad en zorgt dat alles vlot verloopt. Ze neemt dus toe tijdens het voorspel en verhoogt het comfort en het genot van de partners. Vaginale droogheid is het gevolg van een stoornis in de vaginale vochtbalans. Ze kan dagelijkse hinder (prikkend of branderig gevoel, jeuk, enz.) en angst voor pijnlijke betrekkingen veroorzaken.

Die angst kan het libido en de opwinding verminderen. Het ontbreken van verlangen en opwinding kan dan weer de lubricatie verminderen, waardoor de symptomen van vaginale droogheid en het oncomfortabele gevoel in het alledaagse leven en tijdens intieme betrekkingen nog toenemen. “Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen vaginale droogheid en tekort aan lubricatie van de vagina”, benadrukt dr. Mares.

“Die worden vaak met elkaar verward, waardoor er soms te laat wordt begonnen met een behandeling en de vaginale atrofie verergert. De droogheid is vaak hormoonafhankelijk en constant en kan het hele vaginakanaal aantasten.”

Hallo dokter?

Aarzel niet om naar de dokter te stappen als u last heeft van vaginale droogheid. Samen kunt u de juiste behandeling vinden. Als ondanks het gebruik van een glijmiddel of vochtinbrengend middel de symptomen aanhouden, kan uw arts u een hormoonbehandeling voorschrijven. Daardoor stijgt het oestrogeengehalte in het bloed en wordt het vaginale slijmvlies opnieuw soepel en voldoende vochtig.

Intieme droogheid valt te behandelen

Om intieme droogheid te behandelen, is het nodig bepaalde uitlokkende factoren te vermijden. Meestal wordt de hydratatie dan weer normaal. Vermijd alcohol, roken en draag katoenen kleding.
Voor intieme droogheid van voorbijgaande aard is er in de apotheek een ruime keuze aan glijmiddelen die meestal wel soelaas bieden. U kunt vaginale droogheid ook voorkomen door een uitgebreid voorspel, wat de natuurlijke bevochtiging bevordert.

In elk geval is het belangrijk dat de dialoog tussen partners gaande blijft en dat u niet aarzelt om over uw pijn of verlangens te spreken. Soms is communicatie tussen partners al voldoende om bepaalde angstgevoelens weg te nemen.

Crèmes, gels, glijmiddelen, vaginale zetpillen…

Aarzel niet uw apotheker om raad te vragen om uw weg te vinden in het aanbod aan producten en de beste behandeling te kiezen.
Langdurig hydraterende vaginale gel op basis van hyaluronzuur verbetert de vochtbalans en de lubricatie en herstelt en geneest de vaginawand. Met deze praktische gel kunt u symptomen van vaginale droogheid aanpakken. U gebruikt hem drie of vier keer per week, buiten de betrekkingen en/of juist ervoor als superglijmiddel (hij vermindert de werking van een condoom of zaaddodende middelen niet).

Intieme glijmiddelen op basis van hyaluronzuur, die samen met een gel en een aanvalsbehandeling mogen worden gebruikt, moet u aanbrengen op de vulva. Met de huidige keuze aan intieme glijmiddelen is het mogelijk aan elke behoefte en elke wens tegemoet te komen. De meeste gels zijn op basis van water: ze kleven niet, maken geen vlekken, hebben geen geur en laten zich makkelijk afspoelen. Bovendien zijn ze hypoallergeen en perfect met elk type condoom bruikbaar, wat niet zo is voor de vaseline die lang gebruikt werd (vaseline kan latex beschadigen omdat ze deze poreus maakt en kan irritatie veroorzaken).

Hydraterende voedingssupplementen kunnen nuttig zijn voor vrouwen die last hebben van meerdere soorten droogheid (ogen, huid, mond, darmen). Dergelijke behandelingen beginnen te werken na drie weken tot een maand en moet u gebruiken in een kuur van drie maanden.

Niet te verwarren

Vrouwen verwarren een tekort aan lubricatie (veroorzaakt door een gebrek aan opwinding en gemakkelijk te verhelpen met een glijmiddel) soms met vaginale droogheid, die ook buiten de betrekkingen optreedt en voortdurende hinder veroorzaakt.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone