Goede raad voor een glanzende vacht! - VivaGezond

Goede raad voor een glanzende vacht!

This post is also available in: Frans

Om uw hond in goede gezondheid te houden, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat hij een gezonde vacht heeft. We herinneren u aan enkele goede gewoontes voor een glanzende vacht en een goede gezondheid.

De vacht kan beschouwd worden als een onderdeel van de huid. Het is een essentieel onderdeel van de bescherming van het lichaam tegen uitwendige invloeden en regelt mee de lichaamstemperatuur.

Een gezonde vacht…

Een gezonde vacht is zacht en relatief glad, zelfs bij rassen met korte of harde haren. De vacht moet glanzend zijn, maar niet te vet en zonder een al te sterke geur. Een hond met een vacht in slechte conditie is te herkennen aan zijn droge en broze haren en aan het vele haarverlies. De vacht zelf kan ook vet zijn of een vaalgrauwe schijn hebben. Andere tekenen van een vacht in slechte gezondheid zijn tonsuren (plaatsen zonder haar) en een onaangename, ranzige geur.

Borstel ze regelmatig

Het borstelen is een van de belangrijkste punten van het ‘hondentoilet’. Een langharige hond moet tweemaal per week geborsteld worden. Rassen die snel hun haren verliezen of die een dikke ondervacht hebben, moeten slechts eenmaal per week geborsteld worden. Ook kortharige rassen dienen regelmatig geborsteld te worden om dode haren ter verwijderen.
Idealiter worden er twee borstels gebruikt. Een met borstelharen die ruim uit elkaar staan voor de buitenste lagen van de vacht van uw hond en een met dichter bij elkaar geplaatste borstelharen voor het ontwarren en het borstelen in de buurt van de snuit.

Geef uw dier een bad

De geur van ‘natte hond’ wordt meestal veroorzaakt door een ophoping van bacteriën en oliën in de vacht van het dier. Hoewel uw hond waarschijnlijk heel gelukkig is dat hij geen bad moet nemen, zorgt een efficiënte en goed uitgevoerde wasbeurt ervoor dat deze opgehoopte bacteriën en oliën verdwijnen. Waak er wel over dat u uw dier niet te vaak wast. Dat kan een droge huid en irritatie veroorzaken. Tenzij uw hond zeer vuil is (slijk, uitwerpselen, enz.), wast u uw hond niet meer dan eenmaal per maand. Is het een kortharige hond, beperk de wasbeurten dan tot twee à drie per jaar.

Als algemene regel geldt dat u geen shampoo gebruikt die bestemd is voor menselijk gebruik. Shampoos voor baby’s zijn veilig en irriteren de ogen niet, maar de detergenten zijn dermate zacht dat de vacht van het dier niet correct gereinigd wordt. Ideaal gebruikt u producten die speciaal bedoeld zijn voor honden. Huidlotion rijk aan essentiële vetzuren dragen bij tot het mooier maken van de vacht en de huid van het dier. Zij worden gebruikt samen met de shampoo.

Waak over de voeding

Voeding is een ander belangrijk aspect om de vacht in goede gezondheid te houden. Bepaalde voedingsstoffen spelen een uiterst belangrijke rol in de ontwikkeling van de huid en de vacht van de hond. Het gaat hier meer bepaald om proteïnen en aminozuren, lipiden en vetzuren, vitamines en mineralen die terug te vinden moeten zijn in de voeding van uw dier. Proteïnen spelen bijvoorbeeld een fundamentele rol in de gezondheid van de huid en de vacht. Haren zijn voor 95% samengesteld uit proteïnen, met daarbij een belangrijk aandeel voor zwavelhoudende proteïnen (methionine en cystine). Tijdens bepaalde periodes van het jaar komt meer dan 30% van de nood aan proteïnen bij de hond van de huid en de vacht.

De aanwezigheid van een proteïnebron van goede kwaliteit in de voeding, bestaande uit alle noodzakelijke aminozuren, is dus noodzakelijk om de huid en de vacht toe te laten zich te ontwikkelen. Is de aanvoer van zwavelhoudende aminozuren niet evenwichtig of onvoldoende, dan kunnen er zich huidletsels voordoen met als gevolg dat de haarontwikkeling stilvalt. De vacht wordt dan droog, breekbaar en dof.

Lipiden en vetzuren zijn een vitaal onderdeel van het celmembraan. Voor een uitgebalanceerde aanvoer hiervan is het noodzakelijk het vet van dierlijke en plantaardige bron te diversifiëren.

Een vitaminekuur

Is de huid en de vacht van uw hond ondanks een goede verzorging van de vacht en een evenwichtige voeding toch niet in goede gezondheid, aarzel dan niet om hem een duwtje in de rug te geven met een voedingssupplement. Deze zijn beschikbaar in de vorm van orale pasta of van tabletten. Ze bestaan uit essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Vraag raad aan uw dierenarts of uw apotheker.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone