Griepepidemie in aantocht: problemen in Franse ziekenhuizen - VivaGezond

Griepepidemie in aantocht: problemen in Franse ziekenhuizen

De afgelopen week hebben opvallend veel meer Belgen een huisarts geraadpleegd met symptomen van griep. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) woensdag. Tussen 2 en 8 januari stapten er per 100.000 inwoners 133 naar de huisarts met griepsymtomen. Vanaf 140 raadplegingen per 100.000 inwoners, is er sprake van een griepepidemie.

Ook in onze buurlanden is de griep aan een opmars bezig. Frankrijk kampt al drie weken op rij met een hevige griepepidemie, waarbij in sommige regio’s sprake is van 738 zieken per 100.000 inwoners. Dit brengt vele ziekenhuizen in het land aan de grens van hun capaciteiten. Minister van Gezondheid Marisol Touraine riep de klinieken op indien nodig dringende operaties op te schorten om voldoende bedden voor grieppatiënten vrij te kunnen houden. In 142 van de 850 publieke ziekenhuizen is de situatie precair, zei Touraine woensdag. “Het is moeilijk om voor alle patiënten een bed te vinden”, verklaarde een arts van een ziekenhuis in Lyon op de zender Franceinfo.

De griepepidemie is dit jaar al vroeg begonnen. Het gaat volgens officiële bronnen vooral om influenzavirussen van het subtype A (H3N2), die zeker voor bejaarde oude mensen gevaarlijk zijn. De autoriteiten verwachten dat het toppunt van de epidemie binnenkort overschreden wordt.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone