Heeft uw huisdier diabetes? - VivaGezond

Heeft uw huisdier diabetes?

In ons land lijden meer dan 2.300 honden en 4.000 katten aan diabetes. Deze ziekte heeft directe gevolgen op de gezondheid en de levensverwachting van onze dieren. Een vroegtijdige diagnose en de juiste behandeling kunnen helpen. Hoe herkent u diabetes bij uw dier? Dr. Sylvie Daminet, specialist interne geneeskunde bij huisdieren aan de Universiteit Gent geeft ons hierop antwoord.

Komt diabetes vaak voor bij honden en katten?

De incidentie van diabetes bij honden en katten varieert tussen 1 dier op 100 en 1 dier op 500. Deze ziekte komt, net als bij de mens, steeds vaker voor. De belangrijkste verklaring voor deze stijging is obesitas en het gebrek aan lichaamsbeweging.

Wat zijn de symptomen?

In meer dan de helft van de gevallen worden de symptomen niet opgemerkt door de baasjes, met mogelijk ernstige gezondheidsproblemen voor het dier. De ziekte begint meestal onopgemerkt. De symptomen beginnen pas op te treden wanneer de bloedsuikerspiegel in het bloed de grenswaarde overschrijdt van het glucosegehalte dat de nieren kunnen uitscheiden.

Het eerste teken van diabetes is polydipsiepolyurie, dit wil zeggen dat het dier veel drinkt en enorm veel urineert. Dit syndroom kan samengaan met polyfagie (of meer honger) ondanks een algemene en geleidelijke vermagering. Wanneer de diabetes vergevorderd is, wordt de vacht dof. Het dier verliest al zijn energie en is futloos. Het slaapt veel meer dan gewoonlijk en lijkt enorm veel inspanning te moeten leveren om zich te verplaatsen. Als diabetes niet behandeld wordt, treden er vaak complicaties op die andere stoornissen veroorzaken.

“Diabetes is een echt gevaar en we moeten aandachtig zijn voor de alarmsignalen”, aldus dr. Sylvie Daminet. “Wanneer een hond of een kat vaker urineert en vermagert terwijl het meer dan gewoonlijk eet en drinkt, heeft het wellicht diabetes. Als u deze symptomen vaststelt, is het aangeraden om naar een dierenarts te gaan om tijdig een behandeling op te starten”.

Wees alert voor de belangrijkste symptomen

  • Uw dier drinkt veel.
  • Uw dier urineert veel.
  • Uw dier heeft veel eetlust (in het begin).
  • Uw dier verliest gewicht.
  • Uw dier is misselijk en braakt (in een gevorderd stadium).
  • Uw kat vertoont zwakte ter hoogte van de achterste poten.

Wat zijn de belangrijkste risicofactoren van diabetes bij dieren?

Sommige risicofactoren gelden zowel voor katten als voor honden: erfelijkheid, leeftijd (verhoogd risico met het ouder worden), overgewicht, te weinig lichaamsbeweging.
Bij honden is ook de niet-sterilisatie van wijfjes en het ras (cocker spaniel, teckel, doberman, duitse herder, golden retriever, labrador, pommeren spitshond, terriër, dwergpoedel) een risicofactor. Katten lijden aan ziekten die insulineresistentie veroorzaken, huiskatten en gecastreerde mannetjes zijn vatbaarder voor diabetes.

Wat zijn de mogelijke complicaties voor het dier?

Bij honden is cataract de meest voorkomende complicatie van diabetes. Door de constant hoge bloedsuikerspiegel wordt de ooglens mat en riskeert de hond uiteindelijk blind te worden. Bij katten is zwakte van de achterste poten een veel voorkomende complicatie. Diabetes kan ook schade ter hoogte van de zenuwen veroorzaken, wat leidt tot zwakte en verlies van spieren. Het optreden van deze complicaties kan worden uitgesteld, zelfs vermeden, door verhoogde bloedsuikerspiegels zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om de diagnose van diabetes bij uw dier zo vroeg mogelijk te stellen.

Kan een dier genezen van diabetes?

Behalve enkele zeldzame uitzonderingen bij katten, is diabetes niet te genezen. Met een aangepaste behandeling en een zeer strikte levenshygiëne kan het dier echter een volkomen normaal leven leiden. Het dier moet aangemoedigd worden om te bewegen (niet gemakkelijk voor een kat!) en aangepaste voeding krijgen. Uw dier moet elke dag dezelfde hoeveelheid voeding krijgen, met een zo constant mogelijke samenstelling. Het is zeer sterk afgeraden om uw dier tussen de maaltijden eten te geven (geen tussendoortjes!).

Als de diabetes eenmaal bevestigd is na een bloedonderzoek, zal uw dierenarts een behandeling opstarten die het insulinetekort corrigeert. Insuline-injecties en een voedingscontrole vormen de basis van de behandeling.

Uw dier zal speciale voeding voorgeschreven krijgen (speciale brokken) om een evenwichtig dieet te garanderen.

Waaruit bestaat de medische behandeling?

Diabetes is te wijten aan een tekort aan insuline. Voor dieren bestaan er geen orale bloedsuikerverlagende geneesmiddelen. Ze moeten dagelijks op regelmatige tijdstippen insuline geïnjecteerd krijgen. Uw dierenarts zal u leren te injecteren, dit doet geen pijn.

Er bestaat tegenwoordig, net als voor de mens, een insuline-injectiepen die de toediening veel eenvoudiger maakt. Op basis van het gewicht van uw huisdier zal uw dierenarts de hoeveelheid insuline berekenen die in het begin moet worden toegediend en strikt dient te worden gerespecteerd bij elke injectie.

De behandeling vraagt een zekere discipline van het baasje, zowel wat betreft de voeding als de toediening van insuline.

In sommige uitzonderlijke gevallen is diabetes bij katten van voorbijgaande aard. Deze dieren gaan in remissie en hebben geen insuline-inspuitingen meer nodig. Het is belangrijk van deze dieren goed op te volgen want de diabetes kan na een bepaalde tijd weer optreden.

Welke opvolging vraagt een dier met diabetes?

Tegenwoordig zijn de behandelingen en het advies zodanig geoptimaliseerd dat de dieren en hun baasjes kunnen genieten van een zo normaal mogelijk leven. In het begin vraagt dit een zekere discipline maar eenmaal de juiste voeding en behandeling is gevonden, is de impact van de ziekte op de dagelijkse activiteiten zeer beperkt.

Honden en katten met diabetes onder behandeling blijven verder in uitstekende gezondheid en hebben een levensverwachting die vergelijkbaar is met die van hun soortgenoten van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Een dier met diabetes moet echter wel voortdurend medisch worden opgevolgd met onder andere regelmatige controles van de bloedsuikerspiegel om het effect van de behandeling op te volgen en eventueel aan te passen.

Heeft mijn dier diabetes?

Op de website www.petdiabetesmaand.be vindt u alle nodige informatie over diabetes bij dieren. Door middel van een online test kan u de risico’s op diabetes bij uw huisdier berekenen en uw dierenarts raadplegen in geval van een verhoogd risico.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone