Het is nu bewezen… restrictieve diëten doen verdikken! - VivaGezond

Het is nu bewezen… restrictieve diëten doen verdikken!

This post is also available in: Frans

Een Finse studie heeft de evolutie van het gewicht en de lichaamslengte onderzocht bij 4.129 tweelingen en dat vanaf de leeftijd van 16 tot 25 jaar. De onderzoekers hebben ook gekeken naar de levensgewoontes, de lichaamsbeweging, het gezondheidsniveau en de BMI van de ouders.

Het risico op overgewicht (BMI > 25 kg/m²) op de leeftijd van 25 jaar was significant hoger bij mannen en vrouwen die een of meer diëten hadden gevolgd dan bij mensen die dat niet hadden gedaan.

Bij “concordante” tweelingparen (de twee leden van de tweeling waren al dan niet vrijwillig vermagerd) was de evolutie van de BMI tussen de leeftijd van 16 en 25 jaar identiek. Bij “discordante” tweelingparen (slechts een van de twee leden was vrijwillig een of meerdere keren vermagerd) steeg de BMI van de tweeling die diëten had gevolgd in lichte mate, maar significant meer dan de BMI van de tweeling die geen dieet had gevolgd.

De studie bevestigt dus dat periodes van calorierestrictie gewichtstoename in de hand zouden werken, los van genetische en andere factoren.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone