Het milieu, een seriekindermoordenaar - VivaGezond

Het milieu, een seriekindermoordenaar

Elk jaar sterven meer dan drie miljoen kinderen onder de vijf jaar aan milieugebonden aandoeningen. Het milieu is zo een van de voornaamste oorzaken van kindersterfte met meer dan 10 miljoen slachtoffers per jaar wereldwijd.

Los van de onderzoeksliteratuur spreken de cijfers al voor zich. Elk jaar sterven er naar schatting 1,6 miljoen kinderen aan diarree, vooral door slechte waterkwaliteit en een gebrek aan waterzuiverings­faciliteiten.

Luchtvervuiling in de woning door een een nog steeds wijdverbreid gebruik van biobrandstoffen doodt jaarlijks bijna een miljoen kinderen, meestal door een acute luchtwegeninfectie.

Malaria maakt naar schatting elk jaar meer dan een miljoen slachtoffers bij kinderen onder de vijf jaar, voornamelijk in Afrika, door een slecht beheer en een slechte opslag van water, precaire huisvesting, ontbossing en verarming van de biodiversiteit.

Bijna 300.000 kinderen sterven elk jaar aan accidentele fysieke trauma’s gebonden aan de thuis- of woonomgeving: 60.000 kinderen sterven door verdrinking, 40.000 door brand, 16.000 door een val, 16.000 door vergiftiging, 50.000 in een verkeersongeval en meer dan 100.000 anderen door verwondingen ten gevolge van een ongeval.

Vandaag zijn er wereldwijd meer dan 600 miljoen kinderen onder de vijf jaar. Zij vormen het menselijke potentieel waarvan de toekomst van de planeet afhangt.

Bron: OMS

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone