Hoe Harry Potter een gezichtsverlamming helpt verbeteren - VivaGezond

Hoe Harry Potter een gezichtsverlamming helpt verbeteren

This post is also available in: Frans

Het UZA heeft onlangs een symposium rond gezichtsverlamming georganiseerd. Er werden enkele interessante ontwikkelingen gepresenteerd waaronder een smartphone applicatie die gebruik maakt van augmented reality.

“Niet meer kunnen glimlachen als gevolg van een aangezichtsverlamming berokkent die patiënten veel last”, zegt Charles Nduka, consultant plastische, reconstructieve en cosmetische chirurgie in Engeland. De eerste hulp bij een verlamming van het aangezicht bestaat erin tape aan te brengen bij de uitgezakte delen van het gelaat. “Dat biedt tot 60% meer comfort. Doordat de spieren niet verder uit kunnen zakken, moeten ze daarna bij het herstelproces geen extra achterstand goedmaken.”

Ten tweede is het nuttig om elke dag de oogleden te stretchen, want de spieren die de oogleden sluiten, kunnen korter worden. “Dus is het belangrijk om passief het oog open en dicht te doen en zo de spieren langer te maken. Elke dag minstens twintig minuten die gewoonte kweken, levert al vooruitgang op. En het is belangrijk om dat met kleine bewegingen te doen om de andere spieren niet te belasten. Maar in de spiegel kijken om oefeningen te doen, is voor veel patiënten vaak ontluisterend. Daarom ontwikkelen we nu een app met virtual reality op een smartphone.”

Met een beeldmatrix die ook voor de Harry Potter-films werd gebruikt en camera tracking technologie wordt een zeventigtal landmarks op het gezicht aangebracht. Daardoor kan het gelaat worden omgezet in bijvoorbeeld een masker of een personage naar keuze. Vervolgens kan er dan een spel van gemaakt worden waarbij patiënten zonder er bij stil te staan op een aangename manier hun gelaatsspieren aan het oefenen zijn en meer gemotiveerd blijven. In de loop van dit jaar zou de app operationeel moeten worden.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

Articles similaires