Hoe zorgen voor een konijntje? - VivaGezond

Hoe zorgen voor een konijntje?

This post is also available in: Frans

In enkele jaren tijd is het konijn een zeer populair huisdier geworden. Na de vissen, honden, katten en vogels is het konijn het meest voorkomende huisdier in de Belgische gezinnen.

Zorg dragen voor zijn gezondheid

Letten op de voeding van uw konijn is belangrijk. Aangezien er voortdurend tanden doorkomen, moet het zich kunnen voeden met grassprieten maar ook met hooi, waarop het lang kan kauwen en zijn tanden kan gebruiken. Men moet er ook op letten dat zijn ogen, neus en oren proper blijven.

Zijn klauwen moeten, net als bij katten en knaagdieren, regelmatig geknipt worden om te vermijden dat het een ontsteking aan de hiel oploopt.
Het is ook aangeraden om uw konijn zo vaak mogelijk te borstelen en te masseren om te controleren of er geen parasieten of schimmels op zijn vacht zitten.

Welke voeding geef ik aan mijn konijn?

Het is belangrijk een kwalitatieve voeding te geven aan uw konijn. Vele gezondheidsproblemen worden immers veroorzaakt door een slechte of onaangepaste voeding.
De basisvoeding van een konijn bestaat uit:

 • hooi, loof: ze houden het konijn bezig en zorgen eveneens voor een goed gebruik van de tanden. Het hooi moet in een rekje of een kooi gelegd worden om de bodem niet te bevuilen. Hooi van goede kwaliteit heeft een heldere kleur, ruikt lekker en is niet stoffig;
 • water: moet fris en proper zijn en zelf te bedienen;
 • groenten: zijn een zeer belangrijk onderdeel van de voeding van een konijn; bij voorkeur groene groenten. Fruit moet worden beschouwd als uitzonderlijke snoepjes en mag slechts in beperkte hoeveelheid worden gegeven;
 • korrels: moeten niet de basis vormen van zijn voeding; de aanbevolen hoeveelheid is 20g/kg/dag. Het is noodzakelijk om specifieke konijnenkorrels te geven, rijk aan vezels en aangepast aan de leeftijd van het konijn. Vraag advies aan uw dierenarts;
 • voedingssupplementen (vitaminen en mineralen): zijn doorgaans niet nodig als het konijn een evenwichtige voeding krijgt. Eventueel gebruik hiervan moet onder toezicht van een dierenarts gebeuren. Men mag geen likstenen geven aan konijnen omdat ze blaasstenen kunnen veroorzaken.

Moet ik mijn konijn laten vaccineren?

Het is aanbevolen om uw konijn te laten vaccineren. Er zijn immers twee ernstige ziekten voor een konijn: myxomatose en het viraal hemorragisch syndroom (VHD of RHD). Er bestaat geen behandeling voor en als het konijn één van deze ziekte krijgt, sterft het na enkele dagen.

 • Myxomatose is een dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een veel voorkomend virus dat wordt overgedragen door stekende insecten (vlooien en muggen). Ze kan ook overgedragen worden door contact tussen een ziek en een gezond konijn. De symptomen van de ziekte zijn zwelling, soms gepaard met puistjes, ter hoogte van het hoofd, de oren, de lippen, de anus en de ogen. Als het konijn eenmaal ziek is, sterft het snel.
 • Viraal hemorragisch syndroom (VHD of RHD) is eveneens een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het wordt overgedragen door direct contact tussen konijnen maar ook door contact met de mens (schoenen, kleding…), met voorwerpen of met voeding. Het wordt soms overgedragen door insecten. Er is doorgaans geen enkel duidelijk symptoom en de dood volgt snel.

Hoe weet ik of mijn konijn ziek is?

Het is belangrijk om uw konijn goed in de gaten te houden vermits u uw konijn het beste kent en het snelst een gedragsverandering zal opmerken.
De belangrijkste symptomen die kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem zijn:

 • gewichtsverlies;
 • een radicale gedragsverandering: het konijn beweegt niet meer of beweegt in alle richtingen! Of het krabt zich heel erg;
 • spijsverteringsproblemen: diarree of constipatie;
 • anorexia: het konijn weigert te eten.

Elk verandering in zijn gedrag, gewoontes en uitzicht zijn belangrijk. Zodra u iets abnormaals opmerkt, aarzel dan niet om een afspraak te maken bij de dierenarts.

 

Uit “De Patiëntenkrant” Nr. 27

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone