Infarct: "Een uur om te reageren" - VivaGezond

Infarct: “Een uur om te reageren”

This post is also available in: Frans

Overvloedig transpireren en angstaanvallen: niet onderkende symptomen!

Dit blijkt alleszins uit een enquête die onlangs werd uitgevoerd door de Cardiologische Liga bij de Belgische bevolking. Wij hebben hierover gesproken met dr. Freddy Van de Casseye, algemeen directeur van de Belgische Cardiologische Liga: “Mijn belangrijkste boodschap aan de bevolking is de volgende: je moet snel reageren op een infarct. De eerste 90 minuten zijn van cruciaal belang voor de hartspier. Onze enquête toont aan dat Belgen zo weinig mogelijk tijd trachten te verliezen tussen de symptomen en de opname in het ziekenhuis. Hoe sneller de patiënt in het ziekenhuis geraakt, hoe groter zijn overlevingskansen.”

Uit deze enquête blijkt dat de meeste Belgen de twee typische symptomen van een infarct herkennen. “Ze herkennen beklemmende pijn in de borst (88%) en pijn in de linkerarm (78%) als alarmsignalen van een hartinfarct. Maar twee andere belangrijke tekenen van een infarct kennen ze niet voldoende: overvloedig transpireren en angstaanvallen”, aldus dr. Freddy Van de Casseye.

Wat te doen in geval van een hartinfarct?

De Belgen lijken goed op de hoogte van de maatregelen die moeten worden genomen: “73% weet dat men eerst de 112 moet bellen. In gevallen als deze telt elke minuut. Hoe vroeger de patiënt behandeld kan worden, hoe groter zijn overlevingskans.”

En daarna?

“Er wordt niet voldoende aandacht besteed aan het belang van een goede opvolging van de behandeling na een infarct. Een jaar na het infarct heeft een derde van de Belgen geen inspanningen gedaan om obesitas te vermijden, het cholesterolgehalte te verminderen of om minder te roken. Patiënten vinden het zeer moeilijk om hun gedrag op lange termijn te veranderen. De familie of de partner speelt een grote rol bij de begeleiding van de patiënt… zonder echter tiranniek te worden. De patiënt moet zijn gezond verstand gebruiken voor zijn eigen welzijn, hij moet het belang van zijn gezondheid inzien, opnieuw aan sport doen en zich laten opvolgen door zijn arts”, besluit dr. Freddy Van de Casseye.

Info: www.infohartinfarct.be

 

Artikel uit van “De PatiëntenKrant” Nr 4

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone