Inflammatoire darmaandoeningen: een echt sociaal taboe - VivaGezond

Inflammatoire darmaandoeningen: een echt sociaal taboe

Zich tot twintig maal per dag naar het toilet moeten begeven, het vormt wellicht meteen voor iedereen een schrikbeeld. Nochtans is dit de harde realiteit voor de 30.000 Belgische patiënten die lijden aan de ziekte van Crohn of aan colitis ulcerosa (ook wel eens IBD genoemd).

Deze twee aandoeningen zijn niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekten van het spijsverteringsstelsel. Bij de ziekte van Crohn kan de ontsteking alle delen van het spijsverteringsstelsel aantasten, terwijl colitis ulcerosa beperkt blijft tot het slijmvlies van de dikke darm.

Ondanks intensief onderzoek blijven de oorzaken van IBD onbekend. Het belangrijkste symptoom van IBD is een aanhoudende of terugkerende diarree, soms met bloed- of slijmverlies. Ook andere symptomen komen frequent voor: chronische vermoeidheid, maagkrampen, abdominale pijn, spierpijn, gewichtsverlies, vermindering van de eetlust, enz.

Bij gebrek aan een adequate behandeling zijn complicaties niet uitgesloten, waarbij vooral moet gedacht worden aan vernauwing van de darm, ondervoeding en fistels.

De Nationale Crohn en Colitis Dag, vandaag 22 oktober, heeft als doel de bevolking te sensibiliseren voor deze chronische ontstekingsziekten van de ingewanden.

Patiënten voelen zich immers beter begrepen wanneer hun omgeving de ziekte en de symptomen kent. Ongeacht de ongemakken en de fysieke pijn, moet men de impact op het alledaagse leven van de patiënten niet onderschatten.

Met name in het beroepsleven krijgt de patiënt te maken met heel wat moeilijkheden die het normaal functioneren belemmeren. In de loop van het afgelopen jaar, bleef meer dan één patiënt op vijf noodgedwongen meer dan 25 dagen afwezig wegens zijn gezondheidstoestand. Bijna 40% van de patiënten wisselden minstens eenmaal van job of van functie. En 59% van hen voelt zich geremd in zijn professionele ontplooiing. Bovendien krijgt één patiënt op drie op de werkplek denigrerende opmerkingen over zijn aandoening te horen.

Deze cijfers zijn afkomstig van een enquête die onlangs bij patiënten werd afgenomen door de Association Crohn-RCUH en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging en dat in samenwerking met AbbVie. “De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa duiken meestal op bij mensen tussen 15 en 30 jaar, net op het moment dat het professionele leven van start gaat”, legt prof. De Vos, gastro-enteroloog aan het UZ Gent, uit.

“Momenteel bestaat er nog geen enkele curatieve behandeling voor de aandoening. In de meeste gevallen is de ziekte echter perfect te combineren met een normaal leven, zeker wanneer de aandoening op een correcte manier behandeld en gecontroleerd wordt.

Niettemin is het vaak moeilijk om over de symptomen te praten en blijft het onderwerp vaak taboe. Patiënten aarzelen vaak om hun situatie uit te leggen, zeker op hun werk. En dat voedt het onbegrip nog meer.”

Meer informatie op:
http://www.ccv-vzw.be

?

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone