Intelligente kledij die waakt over uw gezondheid - VivaGezond

Intelligente kledij die waakt over uw gezondheid

This post is also available in: Frans

“De kleren maken de man”, luidt het gezegde. Vandaag is dat meer dan ooit het geval. Onderzoekers van het Europese project SimpleSkin onderzoeken de mogelijkheden van intelligente kleding in het domein van de gezondheid.

In Duitsland werkt een team onderzoekers aan een prototype van een intelligent hemd. De in de nek geplaatste sensoren detecteren de aard en de hoeveelheid van datgene wat de drager eet en drinkt. De sensoren analyseren de spierbewegingen van de nek tijdens het doorslikken en sturen de informatie door naar een applicatie op de smartphone. Deze sensoren, ontwikkeld in het kader van het project SimpleSkin, werden ontwikkeld op basis van een stof die een combinatie is van polymere vezels en geleidende draden gemaakt van bijvoorbeeld zilver of koper.

Een eenvoudige opvolging van de voeding

“Dankzij deze technologie, kunnen we complexe gedragingen tijdens het dagelijkse leven opvolgen”, legt Oliver Amft uit. De professor sensortechnologie aan de Universiteit van Passau (zuidoosten van Duitsland) verklaarde dat aan een team van Euronews dat zijn werk in het laboratorium kwam filmen. Het is bijvoorbeeld mogelijk een toestand van dehydratatie op te sporen en de persoon te verwittigen dat hij zich moet hydrateren. Een gelijkaardig verhaal bij mensen met diabetes en/of overgewicht. Opvolging op het moment zelf maakt het mogelijk raad en precieze aanbevelingen inzake voeding door te sturen in functie van het verloop van hun dag. Hetzelfde type sensoren kan geïntegreerd worden in het montuur van een bril. Ze meten de trillingen van de schedel tijdens het kauwen. Dat maakt dezelfde analyse mogelijk als die van de sensoren in de hals van een hemd. De voorkeur gaat uit naar het hemd omdat veel mensen niet voortdurend een bril dragen. Deze nieuwe technologie zal uiterst nuttig zijn bij de medische opvolging van de voedingsgewoonten van een patiënt. Het is niet meer nodig te noteren wat men allemaal tot zich neemt. Het toestel doet het voor u. En dat zonder dat er een risico op vergeten bestaat.

Volgende etappe: industriële productie

Jingyuan Cheng, coördinatrice van het project SimpleSkin bij het Duits Onderzoekscentrum voor artificiële intelligentie (DFKI), stelt de intelligente stof als volgt voor: “Het is soepel en ademend, echt aangenaam om dragen en wasbaar in de wasmachine. De tests naar de resistentie en het functioneren na meerdere wasbeurten waren zeer overtuigend.” Peter Chabrecek, directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij het Zwitserse bedrijf SEFAR, marktleider op de markt van innovatief textiel en partner bij het project, schat de perspectieven voor de productie van intelligent textiel op grote schaal positief in. “Het is voor ons makkelijk onze weefmachines aan te passen voor dit type textiel. Een kleine aanpassing volstaat”, bevestigt hij. “Toepassingen voor sport, gezondheid, veiligheid en de interactie tussen mens en machine zijn mogelijk te exploreren pistes”, meent Jingyuan Cheng.

Terwijl online voorwerpen een steeds belangrijker plaats innemen in ons dagelijks bestaan, zien we niet in waarom intelligent textiel – zoals een online wielerbroek, sokken voor diabetici of online kleding voor patiënten met epilepsie – niet dezelfde vlucht zouden kunnen nemen.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone