Is het waar dat grote borsten meer kans geven op kanker dan kleine? - VivaGezond

Is het waar dat grote borsten meer kans geven op kanker dan kleine?

This post is also available in: Frans

In werkelijkheid is er geen enkele reden waarom de morfologie van uw borsten (groot of klein…) een rol zou spelen bij het feit of u al dan niet kanker krijgt. De verwarring ontstaat waarschijnlijk door bepaalde moeilijkheden bij de medische opsporing afhankelijk van het volume. Een heel grote klier kan meer tijd en aandacht vragen van de radioloog, maar a priori is er geen groter risico op kanker.

Groot of klein, stevig of zacht, jonger of ouder, appels of peren, borsten moeten regelmatig worden onderzocht en opgevolgd. Het gaat niet over leven in angst, maar gewoon over het zo vroeg mogelijk stellen van een diagnose als er ooit een verdacht letsel zou zijn.

Vrouwen met borstimplantaten moeten hun screening trouwens gewoon voortzetten. Ze moeten de radioloog alleen op de hoogte brengen zodat hij de apparatuur kan regelen om rekening te houden met de implantaten. Wees gerust, de implantaten kunnen niet ontploffen tijdens een mammografie.

Borstkanker voorkomen: hoe doe ik dat?

Zelf uw borsten onderzoeken is een handeling die zeker wat techniek vraagt, maar elke vrouw kan het regelmatig doen na haar menstruatie, als de borsten soepel zijn. Door regelmatig zelf te palperen kunt u elke verandering in uw borsten opmerken, zodra ze verschijnt.

De manier bij uitstek om borstkanker op te sporen, is via een mammografie: een radiologisch onderzoek van de borsten. Bij dit onderzoek wordt gezocht naar onregelmatigheden, zoals ondoorzichtig weefsel of kleine groepjes kalkvlekjes (microcalcificaties).

Vrouwen tussen de 50 en 74 jaar wordt aangeraden zich op borstkanker te laten testen. Het is namelijk op die leeftijd dat vrouwen het meeste risico lopen op het ontwikkelen van borstkanker en dat de kanker het best kan worden opgespoord. Afhankelijk van uw persoonlijke voorgeschiedenis (persoonlijke of familiale antecedenten, genetische aanleg…), kan het echter raadzaam zijn de follow-up vroeger te starten. Als er onregelmatigheden worden vastgesteld, kan de radioloog bijkomende onderzoeken voorstellen: een echografie, een biopsie of een MRI-scan van de borst.

Zelf uw borsten onderzoeken: waarop moet u letten?

Ter hoogte van de borsten: het verschijnen van een gezwel, al dan niet pijnlijk, een verandering in de grootte of vorm van de borsten, als er ergens sinaasappelhuid wordt gevormd, een pijnlijk gevoel of plaatselijk zwaar gevoel;
Ter hoogte van de tepels: ingetrokken tepels, lekkende of rode tepels of oedeem;
Ter hoogte van de oksels: het verschijnen van een gezwel of verdikking.

Als u opmerkt dat er iets is veranderd, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw arts! Wacht niet want een snelle reactie is heel belangrijk. Niemand heeft er iets aan om maandenlang met twijfels rond te lopen!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone