Het gevaar van jongeren en alcohol (deel 2) - VivaGezond

Het gevaar van jongeren en alcohol (deel 2)

This post is also available in: Frans

Sporadisch overmatig alcoholgebruik, tijdens feestjes bijvoorbeeld, houdt niet dezelfde gevaren in als regelmatig alcoholgebruik. Het controleverlies, gewelddadig en impulsief gedrag kunnen gevaarlijk zijn voor anderen maar ook voor de drinker zelf. 

Naast auto- of sportongevallen is een aangeschoten jongere het ideale slachtoffer voor knokpartijen, manipulatie en lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld.

Deze excessen kunnen de hersenen op lange termijn ook sensibiliseren voor de effecten van alcohol. In geen enkele studie kon worden aangetoond dat herhaaldelijk binge-drinking aanleiding zou geven tot alcoholverslaving. Wel staat vast dat hoe vroeger iemand alcohol gebruikt, hoe hoger het risico op verslaving tien jaar later is.

Nefaste effecten op de hersenen

Elektro-encefalografische registratie van de hersenactiviteit heeft uitgewezen dat er aanzienlijke disfuncties ontstaan en – voor het eerst – een specifieke hersendeficiëntie voor deze vorm van alcoholgebruik, “binge drinking”.

“Bij de studenten heeft dit een bijzondere weerklank. We horen ze immers vaak beweren dat men gedurende het jaar wel overmatig mag drinken als men maar stopt tijdens de blok of in de examenperiode… Wat wij nu met deze studies aantonen, is dat er voor de hersenen gevolgen blijven, ook als men niet meer drinkt of er voor enkele weken mee ophoudt,” legt Pierre Maurage uit.

Het belang van preventie

Preventie en educatie rond alcoholgebruik zijn meer dan noodzakelijk. Alcoholproducenten, die zich bewust zijn van de zwakheden van jongeren, ontwikkelen producten en reclamecampagnes specifiek gericht op dit jonge publiek. Het is dan ook schandalig dat een biermerk reclame maakt met de slogan ‘mannen weten waarom’; zoetere, fruitigere, meer sexy alcoholhoudende drankjes, alcopops, die het consumptiegedrag bevorderen, zijn specifiek ontwikkeld voor het jonge publiek. Via hun reclame manipuleren alcoholproducenten jongeren, legt Raymond Gueibe, psychiater en alcoholoog, uit.

Ook de wet zou moeten worden ingeschakeld om de beschikbaarheid, de zichtbaarheid en de promotie van alcoholhoudende producten te regelen. Het is immers een toxisch product dat afhankelijkheid kan creëren. Het is ook aan ons, volwassenen, om onze verhouding tot alcohol en het beeld dat we jongeren geven van dit product in vraag te stellen. Volwassenen moeten niet enkel woordvoerders zijn. Ze hebben ook een voorbeeldfunctie.

Hulp nodig?

  • www.aavlaanderen.org Anonieme Alcoholisten: 03/239.14.15 voor steun en een gesprek voor personen met een alcoholverslaving
  • www.bupabu.be, een platform dat 24/24 uur beschikbaar is en waar jongeren antwoorden kunnen vinden op hun vragen maar ook hun mening over of ervaringen met alcohol kwijt kunnen.
  • Het groene nummer 0800/99.460 beheerd door Infor-Drogues.

 

Lees het eerste deel van het artikel hier

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone