Kinderen: leer ze regelmatig drinken - VivaGezond

Kinderen: leer ze regelmatig drinken

Baby’s en kinderen zijn zonder twijfel kwetsbaarder dan volwassenen wanneer ze te weinig vocht opnemen. Dat heeft verschillende redenen…

“Enerzijds is er de immaturiteit van de regulatiesystemen”, legt Professor Philippe Goyens, kinderarts afdeling Voeding en Metabolisme van het UKZKF, uit. “Anderzijds is het vochtverlies via de urine en de ontlasting, maar ook via verdamping (huid of ademhaling) in verhouding groter dan bij volwassenen. Dat vochtverlies neemt toe bij lichamelijke inspanning, blootstelling aan hoge temperaturen of ziekte (koorts…). De gevolgen van dit vochtverlies zijn ernstiger en treden sneller op bij baby’s dan bij volwassenen. Na een banale diarree kan een baby bijvoorbeeld gemakkelijker het slachtoffer worden van ernstige uitdroging”.

Kinderen zijn kwetsbaarder voor uitdroging

Nauwelijks 10% van de Belgische kinderen van 8 tot 12 jaar drinkt voldoende – zo luidt de conclusie van een onderzoek bij 1.197 scholieren. Ze drinken gemiddeld minder dan een liter per dag, veel minder dus dan wordt geadviseerd in de voedingsaanbevelingen. Al die resultaten zijn verontrustend, omdat een goede hydratatie essentieel is voor de gezonde ontwikkeling van een kind. Volgens prof. Philippe Goyens heeft zelfs lichte uitdroging gevolgen. Een vochtverlies van 1% van de lichaamsmassa tast de fysieke prestaties en de eetlust aan. Vanaf 2% ontstaan concentratiestoornissen en stoornissen van de cognitieve functies.

Vanaf 4% veroorzaakt het vochttekort slaperigheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn. De kritieke drempel ligt op 8%, met bewustzijnsverlies en zelfs de dood tot gevolg. Water is belangrijk voor het lichaam, en niet het minst voor de hersenen en het gedrag van kinderen.

“Water is het voornaamste bestanddeel van ons organisme: het is betrokken bij talrijke stofwisselingsfuncties en speelt een sleutelrol in de concentratie en het memoriseren”, aldus Isabelle Guelinckx, Fluid Intake Scientist bij Danone Research.

“Kinderen geven overigens niet altijd aan dat ze dorst hebben en het systeem dat hun lichaamstemperatuur regelt, lijkt iets minder performant te zijn dan dat van volwassenen”.

“Daarom is het essentieel om die ‘drinkreflex’ in hun plaats te hebben en ervoor te zorgen dat ze in de loop van de dag voldoende water drinken, zowel thuis als op school en dit ten minste 3 tot 4 maal per dag”, voegt Isabelle Thiébaut, kinderdiëtiste en Master Volksgezondheid voor de Europese Club van kinderdiëtisten, hieraan toe.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone