Littekens in de zon: bescherming is noodzakelijk! - VivaGezond

Littekens in de zon: bescherming is noodzakelijk!

This post is also available in: Frans

Littekenvorming van de huid is een evoluerend en langdurig proces dat meestal meerdere maanden tot zelfs jaren in beslag neemt. Behalve wanneer het zeer oppervlakkig is, laat elk letsel dat de lederhuid (het iets dieper liggend deel van de huid) beschadigt een litteken achter. Denken we hier maar aan een brandwonde in de tweede graad of een chirurgische ingreep.

Momenteel bestaan er middelen om littekens zo discreet mogelijk te maken:

  1. masseer het litteken vanaf het moment dat er geen draadjes meer aanwezig zijn met herstellende crèmes of crèmes op basis van siliconen. De massage dient te gebeuren met cirkelvormige bewegingen, waarbij met de top van de vingers op het litteken geduwd wordt;
  2. een verband van siliconen kan op het litteken gelegd worden om genezing te bevorderen. De siliconengel hydrateert en zorgt dus voor een vochtige omgeving die erg goed is voor het helingsproces;
  3. bescherm u tegen de zon! Bescherm het litteken tijdens de eerste drie maanden met een kledingstuk. Daarna gebruikt u een zonnecrème 50+.

Hoe recenter het litteken is, hoe beter het moet worden afgeschermd van zonnestralen om zo hyperpigmentatie van de huid te voorkomen.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone