Mama, papa, ik wil een hond! - VivaGezond

Mama, papa, ik wil een hond!

This post is also available in: Frans

Het is niet toevallig dat kinderen verzot zijn op deze huisdieren. Een huisdier heeft een vertrouwenswekkende, vertederende, enthousiaste kant die hem heel aantrekkelijk maakt in de ogen van mensen. Vooral bij de allerkleinsten.

De gedroomde vriend

De relatie tussen kind en dier beperkt zich niet tot wat strelen en ludieke spelletjes. Het is een ontmoeting tussen twee individuen, het begin van een verstandhouding die de verantwoordelijkheidszin van het kind ontwikkelt en structuur geeft aan zijn persoonlijkheid. “Een huisdier stelt een kind gerust, geeft hem een gevoel van geborgenheid en zorgt voor structuur. Het vergemakkelijkt ook de sociale relaties, ontwikkelt de communicatie en de taal…”, aldus Victoria Chasle Castillo, gedragstherapeute voor dieren. De relaties met dieren ontgrendelen de innerlijke wereld van het kind, onthullen en structureren zijn competenties, stimuleren zijn leervermogen en zijn verbeelding. Van speelkameraadje wordt het dier beetje bij beetje de trouwste vertrouweling van het kind.

De aanwezigheid van een dier leert het kind ook het leven en de levenscyclus kennen: het moederschap wanneer een kat jongen krijgt, een eerste confrontatie met de dood bij het verlies van een hamster… Door het contact met het dier, leert een klein kind gezag kennen en ontwikkelt het zijn verantwoordelijkheid. Het wordt zich bewust van zijn vermogen om voor een levend wezen te zorgen. Het is bewezen dat een dier de spanningen thuis vermindert. Het kan zelfs een uitstekende bemiddelaar zijn tussen kind en volwassene.

Welk dier voor mijn kind?

  • Een hond: een hond is altijd bereid om te spelen en houdt ervan om gestreeld te worden. Een wijfje krijgt vaak de voorkeur boven een mannetje omdat ze rustiger is. Ook al heeft de opvoeding een grote invloed op het karakter van de hond, toch heeft elk ras zijn eigenschappen. Voor een druk kind vermijdt u het best dominante en eigenzinnige honden (Pyreneese herdershond, briard, sledehonden, terriër). Kies dan eerder voor een labrador of golden retriever, een boxer of een newfoundlander. Als het kind eerder rustig is, of angstig, kies dan bijvoorbeeld voor een cavalier King Charles, een bedlington-terrier, een maltezer of een windhond.
  • Een kat: een kat is ideaal om stress te verminderen maar is vaak zeer onafhankelijk. Perfect voor rustige kinderen. Ook met een kat moet men naar de dierenarts voor de nodige vaccins.
  • Een huiscavia: hij is lief en gemakkelijk af te richten, en communiceert zeer goed met zijn baasje. Dit dier heeft wel wat meer aandacht nodig (om de twee dagen kattenbakvulling verversen) en leeft niet zo lang (tussen drie en vijf jaar).
  • Vogels en vissen: ze hebben een kalmerend effect maar het is moeilijk om met hen een vriendschapsband op te bouwen!

Samenleven met een dier gaat niet zonder enkele hygiëneregels

Opgelet voor toxoplasmose wanneer u zwanger bent en een kat heeft. Als u een baby verwacht en niet immuun bent voor de ziekte (dit wordt getest door middel van een verplicht bloedonderzoek tijdens het eerste trimester), laat de schoonmaak van de kattenbak dan over aan iemand anders, raak de uitwerpselen niet aan en draag handschoenen als u in de tuin werkt.

Om wormen te vermijden, moeten pups en kittens maandelijks ontwormd worden tot de leeftijd van 8 maanden, en nadien drie tot vier maal per jaar (vraag advies aan uw dierenarts). Laat uw dieren nooit hun behoefte doen in de zandbak van de kinderen. Als uw kinderen allergisch of astmatisch zijn, raadpleeg dan uw behandelende arts. In moeilijke gevallen zal hij misschien aanbevelen om het dier weg te doen, als dat de enige oplossing is.

Door uw huisdier regelmatig te ontwormen, in functie van zijn levenswijze, bescherm u uw eigen gezondheid en die van de kinderen.

Vergeet niet om altijd waakzaam te zijn!

  • Een dier moet worden opgevoed, en dit is niet de verantwoordelijkheid van je kind. Help hem bij deze taak. Elke hond moet sociaal gemaakt worden, leren gehoorzamen, zijn behoeften buiten doen en aanvaarden van aan de lijn te worden gehouden wanneer nodig.
  • Laat een baby nooit alleen met een dier.
  • Laat nooit toe dat een dier gaat liggen op het bed van uw kind of uit zijn bord eet. Aan de andere kant moet het kind ook het dier respecteren: het moet leren dat hij niet aan zijn oren mag trekken en dat hij het spel moet stoppen wanneer de hond begint te bijten.

Opgelet voor beten!

Doordat ze kleiner zijn, komt het gelaat van een kind ter hoogte van de snuit van de hond. De meeste bijtincidenten gebeuren door het eigen huisdier. Leer uw kind zo snel mogelijk dat het een dier dat slaapt of eet nooit mag storen, en laat het vooral nooit alleen met het dier, ook al heeft u een blind vertrouwen in uw hond.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone