Mannelijke onvruchtbaarheid: hoe gaat het met uw spermatozoïden? - VivaGezond

Mannelijke onvruchtbaarheid: hoe gaat het met uw spermatozoïden?

This post is also available in: Frans

Voor wie naar een kind verlangt, kan het niet snel genoeg gaan. En toch, een jaar moeten wachten voor zwanger te worden, is niet ongewoon. Mannelijke onvruchtbaarheid is lang verwaarloosd en vaak nog steeds een taboeonderwerp.

Oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid

Seksuele disfuncties (voortijdige zaadlozing, onvoldoende erectie enz.) en anatomische afwijkingen kunnen een oorzaak van mannelijke onvruchtbaarheid zijn als ze de zaadlozing verstoren en verhinderen dat het sperma de vrouwelijke genitaliën bereikt. Stoornissen in de spermatogenese, het productieproces van de spermatozoïden, en een slechte gezondheid van het sperma zijn de vaakst voorkomende oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid. Een sperma-analyse is het belangrijkste onderzoek om de vruchtbaarheid van de man te beoordelen.

Risicofactoren bepalen

Lange tijd was een vruchtbaarheidsbehandeling vooral gericht op de gevorderde leeftijd van de vrouw, maar ondertussen weten we dat ook voor mannen de biologische klok tikt. De concentratie aan spermatozoïden in het sperma neemt stilaan af met de leeftijd, maar dat is niet de enige factor die meespeelt. Ondanks doorgedreven etiologisch onderzoek blijft 25% van de oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid onbekend. Volgens recente studies lijkt het steeds aannemelijker dat de verklaring voor de onvruchtbaarheid van het koppel bij omgevingsfactoren te vinden is. Een ongezonde levensstijl (roken, alcohol, overgewicht of net ondergewicht, vervuiling en stress) heeft een negatieve invloed.

Over de gezondheid van het sperma

In tegenstelling tot vrouwen maken mannen voortdurend zaadcellen aan. Terwijl een vrouw wordt geboren met alle eicellen voor de rest van haar leven, produceren mannen voortdurend sperma. De kwaliteit van het sperma kan aan de hand van vijf parameters worden beoordeeld: het aantal spermatozoïden, de beweeglijkheid van de spermatozoïden (zodat de spermatozoïden omhoog kunnen zwemmen in het baarmoederkanaal, door de baarmoeder naar de eileiders, en tot slot kunnen doordringen in de eicel), de snelheid van de spermatozoïden, de concentratie van de spermatozoïden en de morfologie van de spermatozoïden (vorm en grootte). Bijgevolg kan de levensstijl van de man het rijpingsproces van het sperma beïnvloeden.
Bovendien begint rond 25 jaar de gezondheid en de kwaliteit van het sperma van een man af te nemen.

Hoe gaat het met uw spermatozoïden?

Het spermogram is een diagnostische test om de mannelijke onvruchtbaarheid te beoordelen. Deze test maakt een analyse van de gezondheid van de spermatozoïden (aantal spermatozoïden, beweeglijkheid, vorm, enz.). Het spermastaal wordt afgenomen via masturbatie en moet worden opgevangen in een speciale, steriele flacon. Dat gebeurt bij voorkeur in een gespecialiseerd centrum (om zonder tijd te verliezen de analyse te kunnen uitvoeren). Aan de test moeten drie dagen onthouding voorafgaan.

Wist u dit?
Het is bewezen dat roken het aantal, de kwaliteit en de vitaliteit van de spermatozoïden beïnvloedt. Veel alcohol drinken remt de aanmaak van testosteron en bijgevolg de aanmaak van spermatozoïden.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone

RelatedPost