Meer gediagnosticeerde soa's - VivaGezond

Meer gediagnosticeerde soa’s

This post is also available in: Frans

In 2014 bleven de diagnoses van seksueel overdraagbare ziekten (soa) stijgen in de drie regio’s van ons land. Deze toename kan verklaard worden door het steeds hogere aantal uitgevoerde opsporingstests naar soa’s.

Chlamydia is de vaakst gediagnosticeerde soa in België. Vooral bij vrouwen, en in het bijzonder de leeftijdscategorie tussen 20 en 24 jaar. Als chlamydia niet behandeld wordt, kan het aan de basis liggen van vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw. Op nationaal niveau wordt gonorroe tweemaal vaker gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen, en mannen tussen 20 en 39 jaar worden het meest getroffen. Syfilis wordt ook duidelijk meer gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen.

Deze drie soa’s kunnen worden genezen en reageren goed op de huidige beschikbare behandelingen.
Besmetting met een soa wordt meestal veroorzaakt door bepaald risicogedrag, zoals seksuele betrekkingen zonder voorbehoedsmiddel, twee of meerdere sekspartners of deelname aan seksuele activiteiten in groep.

Het gebruik van een voorbehoedsmiddel (man en vrouw) en glijmiddel op basis van water is zeer belangrijk om uzelf en uw partner(s) te beschermen. Zonder te vergeten dat men regelmatig een opsporingstest naar soa’s laat uitvoeren en zich laat behandelen in geval van een infectie.

Uit de actua van “De Patiëntenkrant” Nr. 26

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone