Mensen die regelmatig – maar met mate - chocolade eten, zijn slanker - VivaGezond

Mensen die regelmatig – maar met mate – chocolade eten, zijn slanker

This post is also available in: Frans

Prof. Beatrice Golomb en een team van het Departement Geneeskunde van de Universiteit van California (San Diego) hebben recent de resultaten voorgesteld van een nieuw onderzoek dat ingaat tegen de idee dat je verdikt door regelmatig chocolade te eten.

Deze gegevens die aantonen dat volwassenen die regelmatig chocolade eten in werkelijkheid slanker zijn dan zij die dat niet doen, werden onlangs gepubliceerd in een wetenschappelijke studie.

De auteurs van het onderzoek gingen uit van de hypothese dat af en toe wat chocolade eten geen invloed heeft op de ingenomen hoeveelheid calorieën. De positieve eigenschappen van een matige chocoladeconsumptie voor het metabolisme kunnen leiden tot een verminderde hoeveelheid vetafzettingen per calorie, die ongeveer de extra ingenomen calorieën compenseert. Om hun hypothese te staven, onderzochten de onderzoekers de voedingsgewoonten van ongeveer 1.000 volwassen mannen en vrouwen uit San Diego van wie het gewicht en de lengte werden gemeten.

De resultaten overstegen de verwachtingen van de onderzoekers. Zo stelden ze vast dat volwassenen die meermaals per week chocolade eten in werkelijkheid slanker zijn – ze hebben een lager BMI – dan zij die dat minder vaak doen. Hoewel het resultaat matig is, is het toch significant.

Er werden immers geen gedragsverschillen opgemerkt (zoals regelmatige sportbeoefening) die de resultaten van het team uit San Diego kunnen verklaren, zoals een verschil in het aantal ingenomen of verbruikte calorieën.

De bevindingen bevestigen eerdere vaststellingen dat de samenstelling van de ingenomen calorieën, en niet enkel hun hoeveelheid, bepalend is voor het lichaamsgewicht, aldus Beatrice Golomb. Dat is goed nieuws voor wie nu al regelmatig chocolade eet… en voor wie zich deze goede gewoonte wil aanmeten nadat de paasklokken zijn langsgekomen.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone