Mijn opvliegers zijn verleden tijd! - VivaGezond

Mijn opvliegers zijn verleden tijd!

This post is also available in: Frans

“De menopauze, die het einde van de menstruatie inluidt, is een complex fenomeen dat fysieke gevolgen kan hebben (opvliegers, nachtelijk zweten, duizeligheid, plasproblemen, osteoporose…) en psychologische gevolgen (angst, depressieve stemming, slaap- of concentratieproblemen…). Deze kunnen de levenskwaliteit min of meer aanzienlijk aantasten”, legt de Belgische Vennootschap voor Menopauze op haar site uit (www.menopausesociety.be). Die ongemakken kunnen echter worden vermeden, zoals de videoboodschappen op hun site bewijzen!

Heeft u last van een van deze symptomen?

– Opvliegers
– Nachtelijk zweten
– Slaapstoornissen
– Vermoeidheid
– Stemmingswisselingen
– Geheugenproblemen, moeilijkheden met concentreren
– Vaginale droogte, afname van het libido
– Fijner wordend haar, broze nagels, droge en gevoelige huid
– Pijn aan gewrichten of spieren
– Ophoping van buikvet, gewichtstoename

Als u hier last van heeft, aarzel dan niet om er met uw arts over te praten!
Hij zal samen met u eventuele oplossingen zoeken. Om u te helpen met uw kennis over de menopauze, biedt het programma Women First van de laboratoria Abbott u bij uw arts documentatie aan. Hieronder vertellen we meer.

Wat is de menopauze?

Vroeger werd er maar weinig aandacht besteed aan de menopauze. Deze periode werd beschouwd als een vrouwelijke transformatie die deel uitmaakt van het natuurlijke verouderingsproces. Doordat de levensverwachting aanzienlijk is gestegen, zit een vrouw vandaag gemiddeld meer dan 30 jaar van haar leven in de menopauze. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden!

De menopauze is een natuurlijk fysiologisch proces dat het einde van de vruchtbare periode betekent, vandaar dat de menstruatie definitief stopt. Dit komt door de onomkeerbare stopzetting van de werking van de eierstokken en de hormonen ervan (oestrogenen en progesteron).

De natuurlijke menopauze verschijnt meestal rond de 50 jaar, maar dit verschilt van de ene vrouw tot de andere. Een vrouw zit in de menopauze als haar menstruatie minstens 12 maanden uitblijft. De menopauze kan aanzienlijke fysieke en psychologische gevolgen hebben die de levenskwaliteit van de vrouw kunnen aantasten. Bepaalde gevolgen kunnen tijdelijk zijn, andere kunnen langer duren.

Wat zijn de symptomen van de menopauze?


– Opvliegers en nachtelijk zweten

Dit zijn de meest kenmerkende symptomen die zich uiten als het achtereenvolgens warm en koud krijgen met roodheid ter hoogte van de hals en het gelaat. Dit is het gevolg van het uitzetten van de bloedvaten aan het oppervlak van de huid. Het komt meestal ’s nachts voor, waardoor u vaak wakker wordt.

– Slaapproblemen en vermoeidheid
Slaapproblemen hebben te maken met het nachtelijke zweten, maar soms ook met een zekere somberheid, melancholie en verlies van zelfvertrouwen. Daaruit vloeit een aanhoudende vermoeidheid voort.

– Stemmingswisselingen
U kunt mogelijk soms plotse stemmingswisselingen ervaren, die gepaard gaan met agressiviteit, angst of geïrriteerdheid. Deze problemen kunnen te maken hebben met hormonale stoornissen van de menopauze en worden natuurlijk ook in de hand gewerkt door de slapeloosheid.

– Concentratiemoeilijkheden, geheugenproblemen

– Vaginale droogte en afname van het libido
Als het oestrogeengehalte zakt, wordt de vagina minder vochtig en elastisch, wat seksueel contact pijnlijk kan maken. Ook het libido kan verminderd zijn door de pijn die de vrouw ervaart bij het seksuele contact, maar ook door de stemmingswisselingen, de slapeloosheid en de vermoeidheid. De vaginale droogte maakt u ook gevoeliger voor vaginale en urineweginfecties.

– Fijner wordend haar, broze nagels, droge en gevoelige huid
Omdat de oestrogenen verdwijnen wordt de huid droger, de nagels brozer en de haren fijner of vallen ze meer uit.

– Pijn aan gewrichten en spieren
Deze pijn wordt ook veroorzaakt door een gebrek aan oestrogeen, dat vóór de menopauze een natuurlijke pijnstillende werking uitoefende.

– Ophoping van buikvet en gewichtstoename
Met de menopauze zal het vet zich ter hoogte van de taille ophopen en vaak zult u als gevolg daarvan bijkomen.
De daling van oestrogeen beïnvloedt ook de bloedvetten negatief. We zien vaak een stijging van de ‘slechte’ cholesterol (LDL-C), terwijl de ‘goede’ cholesterol (HDL-C) op zijn beurt afneemt.

Hoe kunnen we dit behandelen, dokter?

De tips van de Belgische Vennootschap voor Menopauze

  • In de praktijk: wanneer een behandeling voor de menopauze starten? Als deze nuttig is. Vaak gaat het begin van de menopauze gepaard met overgangsklachten. In die periode kan een behandeling snel resultaat opleveren.
  • Welke behandeling? U moet eerst weten dat aanpassingen van de posologie en de producten op zich mogelijk zijn, want de belangrijkste doelstelling is nog altijd om de symptomen te verzachten. Afhankelijk van de symptomen en het klinische beeld zal de arts soms in het begin voor een bereiding met oestrogenen en progestativa in heel lage doses kiezen bij vrouwen die hun baarmoeder nog hebben (oestrogenen alleen als de patiënte een hysterectomie heeft ondergaan).Als de patiënte niet voldoende reageert op de behandeling, wordt de dosis opgedreven. Omgekeerd, als de arts heeft besloten om bereidingen in hogere doses te geven en er bijwerkingen optreden (zoals mastodynie of pijn in de borsten of andere), kan hij altijd de doses terugschroeven.
  • Kunnen we een hormoonsubstitutiebehandeling hervatten bij vrouwen die ze hebben stopgezet? We kunnen een hormoonsubstitutiebehandeling hervatten na een min of meer lange stopzetting. De voordelen en de risico’s moeten wel opnieuw worden bekeken.
  • Hoelang moet de behandeling duren? De aanbevelingen op dit vlak zijn niet formeel. Het voortzetten van een behandeling hangt af van de risicobatenverhouding bij elke vrouw individueel.

De 4 belangrijke punten die we moeten onthouden volgens de Belgische Vennootschap voor Menopauze

1. Een gezonde levenswijze is essentieel om cardiovasculaire ziektes, stofwisselingsstoornissen, borstkanker en osteoporose te voorkomen en te behandelen.
2. We geven de voorkeur aan de kleinste werkzame dosis van de hormoonsubstitutietherapie om de overgangsklachten van de menopauze te verlichten. De werkzaamheid van de behandeling moet regelmatig opnieuw worden bekeken.
3. We kiezen bij voorkeur voor een progestativum met een neutraal metabool profiel; gemicroniseerd dydrogesteron of progesteron zijn voorbeelden van progestativa met dit profiel.
4. Tot slot is een individuele en persoonlijke benadering van de hormoonsubstitutiebehandeling de sleutel tot een geslaagde hormonale behandeling. De risicobatenverhouding is altijd afhankelijk van de vrouw in kwestie, dus de hormoonsubstitutiebehandeling moet u altijd bespreken met uw arts.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone