Moet de hond ook zijn tanden poetsen? - VivaGezond

Moet de hond ook zijn tanden poetsen?

Voor ons is tanden poetsen de normaalste zaak van de wereld, maar niet voor honden! Nochtans worden de tanden van honden voortdurend geteisterd door bacteriën. Daarom moeten ook de tanden van de hond regelmatig nagekeken worden om problemen als infecties en slechte adem te vermijden.

Zonder poetsen ontstaat er langzaam tandplaque bij onze honden. De plaque ontstaat tussen de tand en het tandvlees, mineraliseert en verandert geleidelijk aan in tandsteen. De tandsteen die zo ontstaat heeft heel wat gevolgen: slechte adem, opkruipend tandvlees, infecties… Tandsteen is een haard van bacteriën die in het bloed kunnen geraken en andere organen zoals het hart of de nieren kunnen aantasten. Reden te meer om de mond en de tandhygiëne van uw hond niet te verwaarlozen!

Rassen en factoren die tandsteen bevorderen bij honden

Kleine honden (minder dan 8kg) krijgen sneller en meer last van tandsteen. Bij de Yorkshire zijn orodentale aandoeningen de belangrijkste reden om een dierenarts te raadplegen, jong of oud.

Bepaalde tandafwijkingen zoals misvormingen, blijvende melktanden of gebarsten of gebroken tanden bevorderen de ophoping van onzuiverheden en verhogen dus de kans op de vorming van tandsteen. Ook de voeding speelt een grote rol.

Producten speciaal voor dieren

Het is al moeilijk om kinderen te leren tanden poetsen… laat staan honden! Niets is echter onmogelijk. Als een hond van kleinsaf gewend is om regelmatig zijn tanden te laten poetsen, wordt dit kinderspel. Hierbij is het wel belangrijk om geen producten voor mensen te gebruiken (de meeste tandpasta’s voor menselijk gebruik bevatten xylitol, wat zeer toxisch is voor honden).

Er bestaan tandpasta’s voor honden met vleessmaak, die verkocht worden met een aangepaste tandenborstel en een kleine vingerling. Honden kunnen niet spuwen en zullen de pasta in de mond gemakkelijk inslikken. Voor honden bij wie het tanden poetsen een echte strijd is, bestaat er inmiddels een heel arsenaal aan hulpmiddelen: tandpasta in tabletten of een spray, producten om te mengen met het drinkwater of het eten, plakjes om te kauwen en zelfs snoepjes!

Verwijderen van kalksteen, noodzakelijk bij dieren

De meest voorkomende aandoeningen van de mondholte bij honden zijn parodontale ziekten. Elke hond krijgt er in zijn leven mee in te maken, de ene al wat meer dan de andere. Vreemd genoeg wordt aan deze ziekte vaak minder aandacht geschonken, terwijl ze behandeld of voorkomen kan worden met hygiënische verzorging.

Het is bewezen dat tanden poetsen het meest doeltreffende preventiemiddel is, maar er bestaan ook andere middelen, fysische of chemische, die tandplaque onder controle helpen te houden. Er staat geen leeftijd op tandsteenverwijdering. Het moet gebeuren wanneer er duidelijk tandsteen te zien is op de tanden.

Rol van de voeding

Droge voeding is goed voor de tandhygiëne. Er bestaan hondenbrokken voor alle groottes en rassen van honden. Door op de brokken te kauwen, worden de tanden passief gepoetst. Om een afschraping van het tandoppervlak te bekomen wanneer de hond eet, moet de hond in de brokken bijten en de tand er diep genoeg in kunnen duwen voordat de brokken in stukken breken.

Om tandplaque te verminderen beveelt men aan om de tanden te poetsen met een tandpasta voor dieren. De beperkingen hiervan hebben natuurlijk geleid tot de ontwikkeling van andere middelen voor mondhygiëne die niet onmiddellijk de tussenkomst van het baasje vereisen. Kauwbotten, al dan niet als voeding (op basis van collageen), en specifieke voeding dragen bij tot een goede tandhygiëne van uw dier.

En katten?

Hoewel het fenomeen minder uitgesproken is bij katten dan bij honden, hebben katten ook een natuurlijke aanleg om tandplaque en tandsteen te vormen op het tandglazuur die de tand en het tandvlees langzaam aantasten. Men kan de mond gezond houden door de tanden regelmatig te poetsen.

Het beste is om de kat hieraan van kleinsaf aan gewoon maken. Het poetsen moet verticaal gebeuren op alle tanden, met een pasta voor katten die tandsteen verwijdert en met een zeer zachte borstel of een vingerling, ten minste twee maal per week. Spoelen is niet nodig. Als poetsen niet mogelijk is, kan men andere producten gebruiken die tandproblemen bestrijden: kauwtabletten of verstuivers.

Ons advies

  • Denk eraan om de tanden van uw hond regelmatig te poetsen, ten minste 2 maal per week, en laat zijn tanden en mond jaarlijks nakijken door de dierenarts.
  • Als de tandsteen reeds hardnekkig op de tanden zit, moet u het tandsteen laten verwijderen door de dierenarts.
  • Als uw hond aanleg heeft om veel tandsteen te vormen, geef hem dan droge voeding (zoals hondenbrokken) en af en toe enkele harde koekjes en botten.
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone